A közhasznú szervezetek részére fontos határidő közeledik

A  közhasznú, illetve a kiemelkedően közhasznú szervezeteknek május 31-ig kell kérniük a Civil törvény (2011. évi CLXXV. tv.) szerinti feltételekkel közhasznúként történő nyilvántartásba vételüket. A kérelem elmaradása esetén, illetve ha nem felelnek meg az előírásoknak, elveszítik e jogállásukat és az ezzel járó kedvezményeket. 

Elveszíti a kedvezményt az a közhasznú szervezet is, ahol a vállalkozási tevékenység meghatározóvá válik. 

Kik számítanak közhasznú szervezetnek?

A közhasznú szervezetté minősítés feltételeit a Civil tv. tartalmazza, mely szerint:  

A társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrásokkal kell rendelkeznie, amelynek akkor felel meg, ha az előző két lezárt üzleti év vonatkozásában a következő feltételek közül legalább egy teljesül:

  • az átlagos éves bevétele meghaladja az egymillió forintot, vagy 
  • a két év egybeszámított adózott eredménye (tárgyévi eredménye) nem negatív, vagy
  • a személyi jellegű ráfordításai (kiadásai) – a vezető tisztségviselők juttatásainak figyelembevétele nélkül – eléri az összes ráfordítás (kiadás) egynegyedét.

Megfelelő társadalmi támogatottságot kell kimutatnia, amely teljesül, ha

  • a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerint a szervezetnek felajánlott összegből kiutalt összeg eléri az összes bevétel kettő százalékát, vagy
  • a közhasznú tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások elérik az összes ráfordítás felét a két év átlagában, vagy
  • közhasznú tevékenységének ellátását tartósan (két év átlagában) legalább tíz közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy segíti.

Az átmeneti előírások szerint 2014. május 31-én jár le a türelmi idő, amely szerint közhasznú szervezetnek minősül a 2012. január 1-je előtt közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú szervezetként nyilvántartásba vett szervezet, és ennek alapján 2014. május 31-ig jogosult a közhasznú szervezeteket megillető kedvezményekre. 2014. május 31-ig kérniük kell azonban a Civil tv. szerinti feltételekkel a közhasznú nyilvántartásba vételt. 

Ha nem felelnek meg az új feltételeknek vagy nem kérik a nyilvántartásba vételt, 2014. június 1-jétől nem minősülnek közhasznú szervezetnek.

A Civil tv. szerint elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenység folytatására civil szervezet nem alapítható, a nonprofit gazdasági társaság pedig vállalkozási tevékenységet kisegítő jelleggel folytathat. Ha e szervezetek gazdasági-vállalkozási tevékenységből származó bevétele eléri az összes bevétel 60 százalékát, akkor elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységet végzőnek minősülnek.