A kockázat kockázata - Könyvelők figyelem! Új, a pénzmosás elleni szabályzathoz kapcsolódó feladat

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

KÖZLEMÉNY - az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet folytató valamint könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján folytató szolgáltatók részére.

A Nemzeti Kockázatelemzés című dokumentumot és annak mellékleteit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr jóváhagyta.

A NAV Központi Irányítás Pénzmosás Elleni Információs Iroda felügyeletet ellátó szervként a Nemzeti Kockázatelemzés című dokumentumot és annak mellékleteit a felügyelete alá tartozó szolgáltatók részére elérhetővé teszi. 

A nemzeti kockázatelemzés célja a pénzmosás, vagyont generáló bűncselekmények (alapbűncselekmények), valamint a terrorizmus finanszírozása kockázatainak megismerése, a fenyegetések és a sebezhető pontok feltárásával – többek között – a Pmt. hatálya alá tartozó felügyelt szolgáltatók számára. 

A Nemzeti Kockázatelemzés című dokumentum és annak mellékletei nyilvánosan nem tehetőek közzé, ugyanakkor bizalmas kezelés mellett bármely szolgáltató megismerheti e dokumentumnak és mellékleteinek tartalmát. 

Az alábbi kérelem kitöltésével és postai úton történő megküldésével a NAV Központi Irányítás Pénzmosás Elleni Információs Iroda a felügyelete alá tartozó szolgáltató számára hozzáférhetővé teszi a dokumentumot és annak mellékleteit.”

A hivatkozott kérelemben az érintett az alábbiakról nyilatkozik:  

Mint a fentiekben azonosított szolgáltató képviseletére jogosult személy kérem, hogy a Nemzeti Kockázatelemzés című dokumentumot és annak mellékleteit szíveskedjen számomra a fenti elektronikus levelezési címre elküldeni.

Kijelentem, hogy a Nemzeti Kockázatelemzés című dokumentumnak és mellékleteinek tartalmát saját tevékenységem, működésem során a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása kockázatainak meghatározása, kezelése és csökkentése érdekében használom fel.

Továbbá kijelentem, hogy a Nemzeti Kockázatelemzés című dokumentumot, annak mellékleteit, vagy azok tartalmát harmadik személynek nem teszem hozzáférhetővé.

 

Rajta kollégák, tudják, mi a teendő! (A szabályzatok frissítéséről se feledkezzenek meg!)