A készleteket is látja majd a NAV?

Az adóigazgatás reformjának részeként jövő évtől bevezetnék az áruházak online készletnyilvántartásának NAV-hoz való bekötését. A Figyelő úgy tudja, az adóigazgatási átalakításokba a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium is beszállt és a tárcánál egy munkacsoport dolgozik az új adórendszeren. Információik szerint azt a feladatot kapták, hogy a mostaninál egyszerűbb ügyintézést lehetővé tevő informatikai hátteret alakítsanak ki - méghozzá azért ők, mert a tapasztalatok alapján a BM informatikusai állnak elő a leggyorsabban megvalósítható ötletekkel. A munkálatok ugyanakkor nem mennek egyszerűen, hiszen az adóigazgatáshoz köthető informatika nem alakítható át anélkül, hogy a közreműködőknek ne legyen legalább alapvető fogalmuk az adójogszabályokról - írja a Figyelő.

A Figyelő szerint az egyik nagy munka, ami épp a belügyi tárcánál folyik, az áruházak online készletnyilvántartásainak NAV-hoz való bekötésével kapcsolatos. Az intézkedés hatására az adóhatóság a jövőben minden regisztrált készletmozgásról tájékozódni tudna. A lap információi szerint az előkészítés részeként októberben ülnek le tárgyalni a tárca szakértői az áruházak képviselőivel.

Mint a Figyelő megjegyzi, a trafikoknál már most is van ilyen rendszer, nekik a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felé kell jelenteniük. A tervezett intézkedés értelmében a Tescót és más nagyáruházakat is hasonló készletjelentésre kötelezhetik. 

forrás: Figyelő