Pályaváltoztatás felnőttként? Csak elszántság és szorgalom kérdése!

2021-09-28
Váltani sosem késő és pláne nem lehetetlen. Álmaink foglalkozását nem csak pályakezdőként találhatjuk meg, hanem akár azután is, hogy egy adott munkakörben már több évet lehúztunk.

Sokan gondolják úgy, hogy munkahelyet váltani, új karriert építeni egy bizonyos kor felett már nem szabad. Ha van egy jól bejáratott helyünk, érdemes azon megmaradni, még akkor is, ha ez néha kényelmetlenségekkel járhat. Hiszen egy új foglalkozást kitanulni hosszadalmas, a munkaerőpiac pedig telített.

Pedig az igazság az, hogy váltani sosem késő és pláne nem lehetetlen. Álmaink foglalkozását nem csak pályakezdőként találhatjuk meg, hanem akár azután is, hogy egy adott munkakörben már több évet lehúztunk.

Most megmutatjuk azt, mi motiválja az embereket felnőttként a pályaváltoztatásra, és belepillantunk abba is, milyen lehetőségek állnak előttünk annak érdekében, hogy ez a folyamat sikeres legyen.


Egyre gyakoribb probléma a munkavállalók körében a kiégés

Az elmúlt években egyre többet hallani korunk egyik munkával kapcsolatos népbetegségéről, a kiégésről. A kiégés általában azokat a munkavállalókat érinti, akik munkájuktól megcsömörlöttek, és a túlzott monotonitás vagy épp a folyamatos teljesítési kényszer idővel motiválatlanná teszi.

A kiégés tünetei közt rengeteg dolog szerepel, többek közt az egyre romló teljesítőképesség, a koncentrációs zavarok, vagy épp a folyamatos fáradtságérzet. Ezek egytől egyig olyan problémák, melyek nem csak a munkára, de idővel a magánéletre is képesek rányomni a bélyegüket.

A kiégés egyik fő oka az elmúlt évtizedekben felgyorsult életvitel és munkatempó. Sokan nehezen képesek lépést tartani az elvárások folyamatos változásával, és azzal, hogy szinte hónapról hónapra többet kell teljesíteniük.

Mára azonban a munkaerőpiac is megváltozott, ami azt jelenti, hogy abban az esetben, ha valahol nem érezzük jól magunkat, sokkal könnyebb pozíciót, munkahelyet vagy akár karriert is váltanunk. Egyszóval tehát napjainkban egyszerre nehezebbé és könnyebbé is vált, hogy megtaláljuk a hozzánk illő hivatást, és olyan helyen dolgozzunk, ahol nem csak jól keresünk, de képesek vagyunk a számunkra megfelelő, életvitelünkkel összeegyeztethető munkakörülmények közt dolgozni.


Mi kell ahhoz, hogy hatékony legyen a pályaváltoztatás?

Ahhoz, hogy elhagyjunk egy számunkra terhes munkakört és új karrierbe kezdjünk, alapvetően két dolog szükséges. Az egyik az elszántság, a másik pedig egy megfelelő tanfolyam, mely megadja azt a képesítést, amire szükségünk lesz ahhoz, hogy álmaink munkáját megszerezhessük, vagy épp vállalkozóként a saját lábunkra állhassunk.

Manapság az utóbbit már egyáltalán nem problémás megszerezni, hiszen rengeteg olyan tanfolyam létezik, melyek átképzés szempontjából hatékony ugródeszkát jelentenek. Ami pedig a legjobb, hogy már az iskolapadba sem feltétlenül kell beülnünk, hiszen egyre népszerűbbek az otthonról, saját időbeosztás szerint, online végezhető képzés.

A lehetőségeknek pedig már szinte csak a képzeletünk szabhat határt. Az adótanácsadótól kezdve a marketingesen át, egészen a fotográfusig rengeteg olyan szakma közül válogathatunk, melyben egy sikeresen teljesített képzés után elhelyezkedhetünk. Ez azt jelenti, hogy az álmaink eléréséhez már csak a megfelelő szorgalomra lesz szükségünk, és természetesen az elszántságra, mely megadja a karrierváltás szempontjából nélkülözhetetlen kezdőlöketet.

És természetesen fontos, hogy mindig előttünk lebegjen az a cél, ami miatt belevágtunk a tanulásba. Egy új karrier ugyanis egy új, boldogabb élet kezdetét jelenti, mely kiváló motivációt jelent azokban az esetekben is, ha úgy érezzük, nehéz rávenni magunkat arra, hogy leüljünk a monitor elé és órákat töltsünk valami új dolog elsajátításával!