Mi nehezíti meg az otthoni tanulást?

2021-01-27
És te hogyan oldod meg?

Segítünk abban, hogy összeszedjük a legjellemzőbb figyelemelterelő hadműveletek listáját, majd röviden a problémamegoldó bevetések stratégiáját is felvázoljuk! Akárcsak egy kiképzésen, az otthoni tanulásban is meg kell találni az elszántságot, a külső kontroll hiányában egyfajta belső fegyelmet és az érdeklődés felébresztésével egy kis izgalmat, összpontosítást is, hogy élhető legyen az otthoni tanulás!

 

Miért? Mert lehet, hogy te is épp arra kényszerülsz a vírushelyzet miatt, hogy otthon végezd a tanulmányaidat. Netán eleve online oktatásban, távegyetemen, vagy szimplán egyetemen tanulsz, ahol már egyáltalán nem evidens, hogy házi feladatok tömkelege, házi dolgozatok, és röpdolgozatok tartanak kordában a félév során…

 

Rendszeres tanulás, kontra vizsgadrukk?

 

Azt már nem nagyon kell megmagyarázni, hogy a rendszeres és hosszú távon hatékony tanulás szempontjából ez miért rendkívül kedvezőtlen azokra nézve, akik emiatt rendszertelenné és fókuszálatlanná válnak. Vigyázz, mert a lelkesedésed is odaveszhet, ha nem találod meg a megfelelő módszert saját magad számára!

 

Az, hogy a vizsga előtti éjjelen 1 liter energiaital és reggel 3 kávé után kipréselsz magadból egy jó jegyet, nem jelenti azt, hogy ebből bármit profitálsz is az életedben. Leszámítva persze, hogy nem kell pótvizsgadíjat fizetned. Különösen a felnőttképzésekre, az egyetemre, vagy például a nálunk is népszerű e-képzésekre érvényes, hogy az emberek nem egy külső parancsra, kényszerre cselekszenek, hanem önszántukból vágnak bele a tanulásba. Ennek ellenére is kudarcot vallhatnak, ha a rendszertelenség miatt alul motiváltak és gyenge teljesítményt nyújtanak.

 

Teremts rendet magad körül!

 

Még mielőtt az időbeosztás útvesztőire térnénk, fontos tisztázni, hogy egy rendezett, tiszta, nyugalmas szoba, munkafelület, avagy asztal, a jó megvilágítás, relatív jól működő számítógép már feldobhatja a hozzáállásunkat! Ezért tartsd rendben a szobát, a dolgozót, a könyvespolcot és az asztalt magad előtt. Ne hasalva, fejen állva, vagy zenehallgatás közben nyisd meg az oktatási felületeket, vagy a tanár előadását. Jobb a békesség, avagy jobb a csend olyankor, mikor épp oda kell figyelni arra, hogy mit mondanak, esetleg még jegyzetelni is szeretnél.

 

Mikor lehet jó a zene, a mozgás, a rajzolás?

 

Mivel mindannyian másképp tanulunk hatékonyan, ezért jó ha te is megtalálod a te stílusodat. Jó, vagy rossz hír, de ehhez mindenképpen ki kell próbálnod a tanulást huzamosabb ideig különböző módszerekkel. Ha te mozgolódós típus vagy, akkor a tantermi oktatáshoz képest nagy előny számodra a távoktatás és a fülhallgató lehetősége. Ha egy konferenciát, előadást hallgatsz, nyugodtan menj futni közben, vagy állj fel a futópadra. Fel s alá sétálhatsz, vagy ugrálhatsz, táncolhatsz is, vagy jógázhatsz, ahogy neked kényelmes! Te valószínűleg így leszel a leghatékonyabb.

 

Formáld a saját arcodra a lehetőségeket!

 

Ha azok közé tartozol, akik nem hallás alapján, hanem inkább ábrákról, rajzokról, egyszóval vizuálisan, grafikusan tanulnak legjobban, akkor valószínűleg rajzolni, jegyzetelni is szeretsz. Te leszel az, akinek jobb egy helyben maradni, szépen leírni, rendszerezni, lerajzolni a hallottakat, olvasottakat. Ha valamilyen vegyes csoportba tartozol, akkor ismerned kell a tananyag milyenségét, a motivációdat, és eszerint a legoptimálisabban kihasználni az otthoni „szabadság” lehetőségeit.

 

Egészség, időbeosztás, kényelem

 

Ahhoz, hogy ezek a módszerek remekül működjenek, sajnos gyakorolni is kell ezeket, méghozzá órákon át. Közben javasolt 20-40 percenként szünetelni egy kicsit, odakészíteni valami egészséges rágcsálnivalót, például a nevében is idepasszoló diákcsemegét. Magvakat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, esetleg szellemi frissességet fokozó gyógynövény készítményeket: ginkó, spirulina, búzafű, vagy más antioxidánsforrásokat is fogyaszthatsz. Ügyelj a kényelmes székre, a szellőztetésre, a szemeid épségére, a megvilágításra. Ragassz motiváló, vagy szakmába vágó képeket a falra, hogy ezek is javítsák a koncentrációdat!

Fontos a kipihentség is, akkor leszel képes tanulás közben magadból a maximumot kihozni, ha kipihent vagy, azaz kialszod a magad 7-8 óráját. Ez sajnos sokszor a kedvenc filmsorozatról vagy 1-2 óra netezésről való lemondással jár. De szerintünk megéri. J

 

Jó tanulást, hasznos tudást kívánunk!