December 8. - Krémtekercs

2023-12-08
A mai ablakocska mögött a krémtekercs receptje bújuk meg. Jó adventi készülődést és jó étvágyat!

Hozzávalók


Tekercs:

  • 7 dkg vaj,
  • 8 dkg liszt,
  • 6 dl meleg tej,
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai,
  • 12 dkg cukor,
  • csipetnyi só,
  • 15 dkg kókuszreszelék

Töltelék:

  • 25 dkg fagyos áfonya vagy vegyes gyümölcskeverék,
  • ½ citrom leve,
  • 10 dkg cukor,
  • 50 ml víz,
  • 2 evőkanál étkezési keményítő

Egy tepsibe sütőpapírt terítünk és egyenletesen eloszlatjuk rajta a kókuszreszeléket.

A vajat felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd felengedjük a tejjel és csomómentesre keverjük. Azután hozzákeverjük a sót, a vaníliamagokat, a cukrot, és az egészet sűrű krémmé főzzük. A forró krémet a tepsiben lévő kókuszra öntjük, majd egy spatulával egyenletesre simítjuk.

Az áfonyát/gyümölcskeveréket egy lábasba szórjuk, összefőzzük a cukorral, citromlével és a vízzel (kissé összetörve a gyümölcsöt), majd besűrítjük egy kevés (3-4 evőkanál) vízzel elkevert keményítővel és megvárjuk, míg megdermed rajta, majd a sütőpapír segítségével az egészet óvatosan feltekerjük. Hűtőben pár óráig dermesztjük, majd felszeletelve tálaljuk

(Forrás: Baloghné Kele Judit: Sütés nélküli sütemények; SZTE kereskedőház Kft)

Tipp: a vaníliarúd nem olcsó mulatság. Helyette – ízlés szerint – egy vagy két zacskó vaníliás cukor is megteszi.