December 8. - Krémtekercs
Hozzávalók
Tekercs:
- 7 dkg vaj,
- 8 dkg liszt,
- 6 dl meleg tej,
- 1 vaníliarúd kikapart magjai,
- 12 dkg cukor,
- csipetnyi só,
- 15 dkg kókuszreszelék
Töltelék:
- 25 dkg fagyos áfonya vagy vegyes gyümölcskeverék,
- ½ citrom leve,
- 10 dkg cukor,
- 50 ml víz,
- 2 evőkanál étkezési keményítő
Egy tepsibe sütőpapírt terítünk és egyenletesen eloszlatjuk rajta a kókuszreszeléket.
A vajat felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd felengedjük a tejjel és csomómentesre keverjük. Azután hozzákeverjük a sót, a vaníliamagokat, a cukrot, és az egészet sűrű krémmé főzzük. A forró krémet a tepsiben lévő kókuszra öntjük, majd egy spatulával egyenletesre simítjuk.
Az áfonyát/gyümölcskeveréket egy lábasba szórjuk, összefőzzük a cukorral, citromlével és a vízzel (kissé összetörve a gyümölcsöt), majd besűrítjük egy kevés (3-4 evőkanál) vízzel elkevert keményítővel és megvárjuk, míg megdermed rajta, majd a sütőpapír segítségével az egészet óvatosan feltekerjük. Hűtőben pár óráig dermesztjük, majd felszeletelve tálaljuk
(Forrás: Baloghné Kele Judit: Sütés nélküli sütemények; SZTE kereskedőház Kft)
Tipp: a vaníliarúd nem olcsó mulatság. Helyette – ízlés szerint – egy vagy két zacskó vaníliás cukor is megteszi.