December 18. - Kolozsvári töltött káposzta

2023-12-18
Karácsony töltött káposzta nélkül? Elképzelhetetlen, ugye? Íme a receptje.

Hozzávalók:

  • 2 kg savanyú káposzta;
  • 75 dkg sovány disznóhús;
  • 15 dkg rizs;
  • 1 csésze húsleves;
  • 1 nagyobb fej hagyma;
  • 2 evőkanál zsír,
  • 1 kávéskanál pirospaprika;
  • 10 dkg füstölt szalonna;
  • 30 dkg füstölt kolbász;
  • 3 dl tejföl.

Egyike az igen régi, népszerű erdélyi ételeknek. Már az 1695-ben Misztótfalusi kis Miklós által kiadott szakácskönyvben is megtalálható. Természetesen e pár száz év alatt sokat változott. Lássuk tehát, milyen is volt az első magyarul írott szakácskönyvben.

» Végy szép sós káposztát, azt szép vékonyan aprítsd meg, azonban egy fazékba egy kövér tyúkot, vagy pediglen egy fél ludat, kövér szalonnával forrald meg, abáld meg, és a káposztával tedd fel, borsot beléje: azaz egy rendet elrakván borsold meg, más rendet hasonlóképpen és jól főzd meg: bort is tégy belé, hogy jobb ízű legyen, és mikor feladod, borsold meg.«

Jól kinyomjuk a savanyú káposztát és megpároljuk. Egy kanál zsíron pirítsuk meg a rizst, és a húslevesben főzzük meg. Külön serpenyőben, forró zsírban pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a megdarált disznóhúst, jól keverjük össze, és pirítsuk tovább pár percig. Vegyük le a tűzről, és keverjünk bele paprikát.

Cserépedényt vagy vastag falú vasedényt, esetleg tepsit zsírozzunk be, tegyük bele a párolt savanyú káposzta egyharmadát, aztán a fele darált sertéshúst, a rizst és a karikára vágott kolbászt. Öntsük rá a tejföl felét. Fedjük be a savanyú káposzta harmadik részével és a kolbászkarikákkal. Takarjuk be a vékonyra szeletelt szalonnával.

Töltsük reá a tejfölt, és kenjük széjjel a tetején. Tűzálló edényben, fedő nélkül, előre melegített sütőben süssük 20 percig.

Változatok: A fentebb elkészített étel a »kolozsvári káposzta« nagy népszerűsége folytán a vendéglői étlapokra jutott. Tetejére flekken, díszes sült szalonna, sült kolbász került, hogy igazán dekoratív legyen. Ma már a köztudatban az ilyetén elkészített káposzta a» kolozsvári«.

Az erdélyi irodalomban természetesen ma már elfeledett, számtalan készítési módját találhatjuk meg. ezek közé tartozott a sáfránnyal, gyömbérrel, majoránnával és más fűszerszámokkal ízessé tett káposzta is.”

(Forrás: Kövi Pál: Erdélyi lakoma, Irodalmi szakácskönyv; Helikon, 2023.; p. 315.)