Hogyan osszuk be az időnket a tanuláshoz?

2021-02-09
Megannyi válasz egy örök kérdésre a hallgatók körében

Már megint vészesen későre hagytad a vizsgára való felkészülést és már az energiaitalok sem segítenek rajtad? Legközelebb másképp lesz… szoktad mondogatni magadban, ugye? Ismerős a szitu? Vagy te éppen azok közé tartozol, akik fegyelmezett perfektcionizmussal képesek minden egyes percüket beosztani? Valahol a kettő között helyezkedünk el legtöbben, de mindig jó dolog, ha egy kicsit újratervezzük a dolgainkat, és a céljaink érdekében igyekszünk minél hatékonyabban dolgozni, tanulni.

Most átnézünk egy-két ötletet, megoldást a lehető legjobb időbeosztás elkészítése érdekében, és az is kiderül, hogy te vajon melyiket tudod biztonsággal és fenntartható módon alkalmazni. Főleg főiskolai, egyetemi és szakmai képzéseken hasznosítható tudásról lesz most szó, hiszen ebben az időszakban kerül először igazán előtérbe a time management, a hatékonyság és persze a pénz és idő összefüggései. Ilyenkor kezdünk igazán felnőni és sajnos ennek szomorú és vidám tanulságai egyaránt adódnak az évek során.

A finish pszichológiája

Mivel teljesen különbözőek vagyunk, ezért fontos, hogy eldöntsd, melyik kategóriába tartozol, majd iskola-és tárgyspecifikusan is megvizsgáld a személyes képességeidet, szokásaidat. A célegyenesben, vagyis a vizsga előtti 1-2 napban hogyan szoktad érezni magad és mit teszel?

Ha abba a csoportba tartozol, aki ilyenkor ultra hatékonnyá válik, eldobja a telefonját, enyhe pánik mellett csak a tananyagra koncentrál és ragasztóként issza magába az adatokat, információkat, gyorsan jegyzetel, hatékonyan keresgél és másnap képes mindent visszaadni, amit az utolsó pillanatban megjegyzett, akkor lehet, hogy nem is rossz a módszered, hogy az utolsó pillanatra hagysz mindent.

Akiket nagyon jól motivál a stressz… egy darabig

Egyes tárgyaknál, egyes vizsgákon azonban így is el fogsz hasalni, és persze a hosszútávú memóriád is kikukázza majd hamarosan turbó fokozatban beszippantott tudást. Ezért neked mindenképp oda kell figyelned arra, hogy már jóval a vizsga előtt felmérd, hogy a finish technikádhoz minimum mennyi idő szükséges, másképp az egy-két napos hajrá után egy fárad ideggörcsként és egy elégtelennel mehetsz haza jelentkezni a pótvizsgára, amit te valószínűleg hihetetlen időpazarlásként élsz majd meg.

Akik pánikba esnek és elfutnak

Ha te ilyenkor rémesen érzed magad, kétségbeesel, inkább lemondod a vizsgát, sírsz, pánikolsz, és megdermeszt a félelem, akkor neked mindenképp más stratégiára lesz szükséged. Valószínűleg abba a csoportba tartozol, aki szeret színes kiemelőkkel jegyzetelni, rendszerezni és jó érzéssel tölt el a rendszeresen elvégzett kis mennyiségű munka. Te szerencsés vagy abból a szempontból, hogy hatékonyabban memorizálod majd a megtanultakat, valószínűleg erős analitikus és adminisztrációs készségekkel rendelkezel, aminek a későbbiekben is jó hasznát veszed majd!

Tervezz, bármilyen is a személyiséged!

Teljesen függetlenül attól, hogy milyen attitűddel, energiákkal, motivációkkal rendelkezel, kiemelkedő teljesítmény eléréséhez és a sikerek bezsebeléséhez tervezésre van szükséged. A kivitelezés tehát teljesen különböző mindannyiunknál, de a megfontolt, előre kitervelt időbeosztás és célkitűzés hihetetlen előnyhöz juttathat! Ezt nem érdemes megspórolnod!

A dátumokat, határidőket jó előre vésd be a határidőnaplódba. Ha nincs ilyened, szerezz be egyet, vagy használd a népszerű online naptárakat, amikbe következetesen oszd be a fontos időpontokat. A szülinapi buli is lehet nagyon fontos, de ha ezt előre beírod a naptáradba, akkor valószínűleg lesz annyi eszed, hogy nem másnapra veszed fel a szigorlatokat. A szabadidőd sokkal értékesebbé és élvezetesebbé válik, ha a kötelezettségeidet megszabod.

Legyen fontos a cél, amit kitűzöl!

Így képes leszel arra, hogy a saját urad légy, és ne okozzon frusztrációt benned az, hogy mások osztják be az idődet. A lehetőségekhez mérten tehát próbáld te meghatározni, mikor mire szánsz minőségi időt. Ha ez megvan, már csak tartani kell magad hozzá… ami nem lesz egyszerű, de ha valóban fontos célért küzdesz, könnyedén teljesíted majd.

Sikeres jelentkezést és felkészülést kívánunk!