Frontend fejlesztés és SEO

2022-01-13
Junior frontend fejlesztő képzésünk tematikájában SEO alapokat is oktatunk. Ha nem (vagy csak részben) vagy tisztában a SEO-val, érdemes tovább olvasni!

Mi a SEO?

A SEO betűszó (Search Engine Optimisation) magyarul keresőoptimalizálást jelent.

Pontosabban megfogalmazva: Ez egy olyan tevékenység, amelynek célja, hogy egy adott honlap jobb pozícióban legyen megtalálható az internetes keresőmotorokban, amikor a felhasználók bizonyos kulcsszavakkal vagy kulcskifejezésekkel keresnek.

Az egyszerűség kedvéért mostantól a “keresőoptimalizálás” szó helyett mindig a SEO betűszót használjuk.


Mi köze a frontend fejlesztésnek a SEO-hoz?

A Junior frontend fejlesztő képzés egy államilag engedélyezett, programkövetelményes képzés. A SEO alapok a programkövetelmény részét képezik.

Ahhoz, hogy megértsük, miért van ez így, először is tisztázzuk a leggyakoribb tévhitet a SEO-val kapcsolatban. Sokan úgy gondolják, hogy amikor keresünk valamit az interneten, akkor azt az “élő” interneten, valós időben tesszük, és a kapott találatok az aktuális (abban a pillanatban létező) állapotot mutatják.

Ez nem így van. Az internetes keresőcégek - vegyünk példának a legnagyobbat, a Google-t - folyamatosan pásztázzák az internetet, és - bármilyen meglepő - letárolják annak teljes szöveges tartalmát. A letárolás után elemzik a tartalmakat és amikor mi, az egyszeri felhasználók leülünk a számítógépünk elé és keresünk valamit egy kulcsszó által, valójában a Google korábban letárolt adatbázisában keresünk.

Természetesen annak érdekében, hogy a találatokat relevánsnak találjuk, a Google folyamatosan frissíti az adatbázisát, hogy lehetőleg mindig naprakész legyen. De ennek ellenére a tény az, hogy minden keresés egy korábban letárolt adatállományban történik.

De mi köze a frontend fejlesztőnek ehhez?

A keresőcégek számára az adatok megkeresése, letárolása és elemzése rengeteg energiát igényel. Emiatt fontos számukra, hogy egy adott weboldal olyan módon legyen technikailag felépítve, hogy a keresőrobotok számára a honlap feldolgozása könnyű legyen. SEO szempontból ezt nevezik “technikai optimalizálásnak”. Itt válik a frontend fejlesztő fontos szereplővé.

Egy honlap vagy webes alkalmazást a lehető legoptimálisabban kell megépíteni.

Az “optimális megépítés” azt jelenti, hogy

  • a forráskódot “sallangmentesen” kell megírni
  • a megfelelő kódtömörítési technikákat ismerni kell
  • a képeket optimális méretben kell tudni felhasználni
  • ismerni kell a megfelelő file formátumokat
  • ismerni kell a böngészők és képformátumok kompatibilitási tulajdonságait
  • stb.

Mindezek fényében tehát a frontend fejlesztő nem csak arra képes, hogy a felhasználó által látott és használt webes felületeket kialakítsa, hanem fontos szerepe van abban is, hogy a megrendelő cég sikeres legyen az internetes piaci “versenyben”.

Természetesen a SEO-nak sok más területe is van, amelyek más szaktudást igényelnek. Ennek ellenére a frontend fejlesztőnek is fontos szerepe van benne.

Ha érdekel a frontend fejlesztés, nézd meg Junior frontend fejlesztő képzésünk részleteit.

Weboldalunkon (sütiket) cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.