Figyelem növelése könnyedén: 4 tipp az online órák közbeni koncentrációért!

2022-03-02
Az online tanulásnak meg vannak az előnyei, viszont van egy dolog, amivel nagyon sok diák szenved: ez pedig a figyelem fenntartása az online órákon...

Az online tanulásnak meg vannak az előnyei, viszont van egy dolog, amivel nagyon sok diák szenved: ez pedig a figyelem fenntartása az online órákon. Lehet, hogy te is pont ezzel a nehézséggel nézel jelenleg szembe. Nézzük is, hogyan tudod növelni a koncentrációdat a tanórák alatt.


Találj magadnak egy helyet a házban, ahol semmi nem vonja el a figyelmed!

Legyünk őszinték: egy olyan helyen, ahol a bekapcsolt tévé hangja vegyül a ház többi lakó aktuális tevékenységének a zajával, nem egy ideális hely. A tanórák alatt érdemes egy olyan helyiségbe menni, ahová semmilyen figyelmet elvonó dolog nem szűrődik be.

A nappaliban való tartózkodás helyett érdemes egy olyan helyre vonulni, ahol csak mi szoktunk tartózkodni. Ilyen hely például a hálószoba is, de ha van iroda helyiség a házban, akkor az is megteszi.

Ez azért szükséges, mert sokkal kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy valaki megzavar minket. Ezeken a helyeken csak akkor nyithatnak ránk, ha nagyon sürgős dologról van szó.Ismertesd a ház többi lakójával, hogy mikor vannak óráid

Az a legideálisabb helyzet az otthonról való tanulásnak, ha egyedül vagyunk egy lakásban. Azonban tisztában vagyunk vele, hogy nagyon sokaknál nem ez a helyzet. A legtöbb tanuló vagy lakótárssal él együtt vagy már a párjával, esetenként gyermekeivel.

Szerencsére ez sem jelent akadályt, ha megfelelő a kommunikáció közted és a többi lakó között. Célszerű megbeszélni velük, hogy az óráid alatt lehetőleg ne zavarják a tanulásod, hiszen ezzel könnyen kizökkenthetnek téged a folyamatból.Kapcsold ki a telefonod

Online órák alatt nagy a kísértés, hogy a telefonunkat böngésszük az órára való figyelés helyett. Ezt megelőzve érdemes kikapcsolni a telefonunkat, hiszen azért vonzó annyira a telefonozás, mert könnyen elérhető figyelemterelésnek minősül. Azonban, ha már be kell kapcsolnunk a telefonunkat és megvárni a bekapcsolását ahhoz, hogy óra közben pörgessük a Facebook-ot, akkor nagy valószínűséggel nem fogjuk megtenni.A tanóra előtt egy órával kezdj el készülődni rá

Rengetegen kerültünk már olyan helyzetbe, hogy a házi munka kellős közepén jutott eszünkbe, hogy már 10 perce tart az óra, és csak ekkor siettünk oda laptopunkhoz. Ha így ülünk le tanulni, akkor sokkal kevesebb az esélye, hogy koncentrálni tudunk az órára.

Ezzel szemben, ha már az óra előtti egy órában átolvassuk az előző órai tananyagot, és megpróbáljuk visszahívni az előző óráról az emlékeinket, akkor sokkal könnyebben tudunk majd figyelni. Különösen abban az esetben, ha amúgy is problémáink vannak a koncentrációval óra közben.Próbálj aktív lenni órák közben

Az online órák közbeni figyelem azért okoz több diáknak nehézséget, mert a tudat, hogy az oktató nem látja, hogy mit csinálunk, több teret ad a figyelem elkalandozásának. Kérdezz bátran az órát tartó tanártól!

Több szempontból is előnyös: egyrészt jobban megérted a tananyagot, másrészt sokkal könnyebben tudsz figyelni. Hiszen jobban tudatosul benned, hogy egy órán ülsz akkor is, ha éppen az otthonod melegében teszed.


Belevágnál az online tanulásba? A Pallas70 oldalán több olyan kurzust találsz, amik online platformon folynak. Válogathatsz az időpontokhoz kötött online képzéseink, és az ilyen szempontból kötetlen E-képzéseink között is.

Az online képzés keretein belül valós időben folyik az oktatás, így élőben is felteheted a kérdéseidet a tanároknak. Az E-képzés pedig több szabadságot nyújt, hiszen a saját tempódban haladhatsz az anyaggal. Nézz körül képzéseink között, és válts karriert a Pallas70 segítségével!