Ezeket a hibákat ne kövesd el az önéletrajzodban!

2024-02-13
A szakmai önéletrajz a belépőnk, az első benyomás, ami – ha jól van megírva – bejuttat minket az állásinterjúra. ...

A szakmai önéletrajz a belépőnk, az első benyomás, ami – ha jól van megírva – bejuttat minket az állásinterjúra. Azonban hanem vesszük komolyan a szakmai önéletrajz elkészítésének szabályait, olyan hibákat követünk el, ami miatt azonnal kirostálnak minket a HR-es kollégák.
Nem mindegy, hogy a kukába vagy a vezető asztalára kerül a pályázatod? Akkor a következő szempontok szerint nézd végig az önéletrajzodat!

1. Helyesírási hibák, elgépelések
Ha a HR-es egy helyesírási hibáktól hemzsegő szakmai önéletrajzot kap, akkor azonnal az a kép jelenik meg előtte, hogy a jövőbeli kolléga majd elkészíti élete első riportját, levelét, ügyfél-tájékoztatóját, szerződését, s ugyanilyen „igényességgel” áll neki a feladatnak. És ezzel a kukában is landol a CV…
Nem mentség, hogy valakinek nincs érzéke a helyesíráshoz, manapság már másodpercek alatt elvégzi ezt a munkát helyettünk a szövegszerkesztő helyesírás ellenőrzője, de bizony az, hogy ezt rászabadítjuk-e az általunk írt szövegre, vagy csak simán elmentjük és elküldjük ellenőrzés és korrigálás nélkül, már a munkastílusunkról, az igényességünkről, az alaposságunkról tanúskodik. Ugyanez a helyzet az elgépelésekkel: nem kell mindenkinek hibátlanul 10 ujjal gépelnie, de az elütések kijavítása elvárható minden pályázótól.


2. Túl hosszú, vagy túl rövid
Ha régóta vagyunk a szakmában, esetleg több szakterületen is kipróbáltuk magunkat, igyekezzünk az önéletrajzunkat kettő, maximum 3 oldalban elkészíteni. Ha olyan szakmai tapasztalatunk, iskolánk van ami nem releváns, azt nyugodtan hagyjuk ki, használjunk inkább funkcionális önéletrajzot, s ha az egyes cégeknél ismétlődtek a munkafeladataink, itt is kurtíthatunk az anyagunkon. Ugyanilyen hiba azonban a „szótlan” önéletrajz is: ha nem soroljuk fel a főbb tudnivalókat, a legnagyobb eredményeinket, a hirdetésben keresett s arra „rímelő” tapasztalatunkat, hanem csak egy cégnév és egy beosztás áll az önéletrajzban, akkor nem csoda, hogy nem hívnak be minket. A HR-es a hirdetésben – és a fejében - megfogalmazott elvárások és a mi anyagunk közötti egybeesést keresi, ez dönti el, hogy továbbjutunk-e, vagy nem a szakmai szűrőn. Mutassuk hát meg neki, hogy pont az vagyunk, akit keresnek – nem több, nem kevesebb!


3. Zavaros adatok, érthetetlen körmondatok, kuszaság
Ha nem teljesen érthető, hogy mettől meddig dolgozunk az adott cégeknél, ha úgy néz ki, egyszerre több munkáltatónk is volt, ha egy hazai munkahely és egy nemzetközi tanulmány egy időben szerepel, az megzavarhatja a HR-est. Ugyanígy nem fest jó képet rólunk, ha túl bonyolultan fogalmazunk, kusza gondolatainkat nem sikerül rendezni, s érthetően papírra vetni. Ha kétségeink vannak, adjuk oda az elkészített művet egy ismerősünknek (vagy még jobb, ha egy ismerős HR-esnek), s kérdezzük meg, hogy őrá milyen benyomást tesz az anyag. A visszajelzései alapján, ha kell, dolgozzuk át újra!


4. Kulcsszavak hiánya
Minden szakmának, minden munkakörnek megvannak a maga kulcsszavai. Legyen az IT, ügyfélszolgálat, mérnöki terület, vagy számvitel, az ígéretes pályázók önéletrajzát azért teszi oda a HR-es a főnök asztalára, mert amikor átolvasta – azaz hogy átfutotta gyorsan, mert sokszor csak erre van ideje – egyértelműen és azonnal feltűnt neki az a 4-56 kulcsszó, amiből úgy ítélte meg, érdemes ezzel az álláskeresővel személyesen is találkozni! De melyek ezek a kulcsszavak? Segítségünkre van az álláshirdetés elvárások része, s ha az önéletrajzunkat előzetes, más szakmabeliekkel való tájékozódás után küldjük csak el, az általuk mondott fontos kulcsszavak is bekerülhetnek az anyagunkba. Kérdezzük meg a szakmát nálunk jobban ismerőket, hogy szerintük mi a legfőbb kihívás ebben a munkakörben, mik a legfontosabb elvárások, mi jellemzi a céget, mik a fő problémák az iparágban, s erre építsük fel a bemutatkozásunkat.


5. Túl sok, felesleges vagy nem ide tartozó személyes adat
Születési hely, anya neve, általános iskola, magyar állampolgárként magyar nyelv feltüntetése a nyelvtudásnál, hobbik vég nélkül… mindez egy centivel sem vesz előrébb minket az álomállásért folytatott küzdelemben, ellenben teljesen feleslegesen terheli a HR-est és nem fest professzionális képet rólunk. Szorítkozzunk a személyes résznél arra, ami a munkáltatónak valóban fontos adat: nevünk és elérhetőségeink: egy komolyan hangzó e-mail cím és egy mobiltelefonszám.


6. Unalmas, sablonos képességek
Jó szervezőkészség, jó kommunikációs képesség, jó együttműködő készség…. és bumm, a HR-es feje már koppan is az asztalon, mert elaludt, olyan unalmas az önéletrajzunk! Mindenki ugyanezt írja, aki nem tud többet mondani magáról. Tűnjünk ki – ha már mindenképpen a személyes képességeink és készségeink is belekerülnek a CV-be - konkrét példákkal, esetekkel, ami meggyőzővé, hitelessé teszi az állításunkat. Erre kiválóan alkalmas a motivációs levél.


7. Túl kreatív, túl színes
Igen, valóban van olyan szakma, ahol érdemes egy kicsit „színesre-szagosra” venni az önéletrajzot, de ha a kreatív szakmától távol vállalunk állást, ne a szokatlan formavilággal, a tulipiros színű fejléccel vagy az idézetekkel akarjunk kitűnni, hanem a szakmai tudásunkkal. A túl kreatív CV a legtöbb esetben visszaüt: elvonja a figyelmet a tartalomról, szokatlan külsejével zavarja az információk befogadását, feldolgozását, s mivel a HR-es szeme nincs hozzászokva, gyorsan fel is adja, s nyúl a következő önéletrajzért.