Online-távoktatás vagy E-képzés

2021-02-04
Melyiket válasszam?

Mi a különbség az online-távoktatás és az E-képzés között?

Mikor melyiket válaszd?

A koronavírus idején egyetemista vagy? Akkor nagyjából el is tudod képzelni, milyen lehet nálunk az online távoktatás. Eddig is távegyetemen tanultál? Akkor valószínűleg tisztában vagy már az előnyökkel és hátrányokkal is az online tananyag, a szabad időrend kapcsán. Akár nyakig benne vagy már, akárcsak érdeklődsz egy ilyen lehetőségről, mindenképp érdemes kicsit részletesebben is átgondolnod, milyen otthonról végezhető képzések érhetők el számodra, és mit is takarnak ezek a megoldások.

Kényszerpálya, vagy hosszútávú fejlődés?

Mivel ebben az otthonról végezhető kategóriában alapvetően két megoldás létezik nálunk egyelőre, ezért kezdjük az egyszerűbbel: az online-távoktatással. Ez tényleg nagyon hasonlít arra, ami 2020-ban a nappalis az egyetemeken zajlott. Lényegében ugyanazok a tanórák, ugyanazok az előadások zajlanak, csak eközben a tanárok és diákok egyaránt otthonukból, vagy irodájukból figyelik a történéseket, jegyzetelnek.

Az  online-távoktatás sokak kedvence lett idén!

Nem túl interaktív, a kamera-és mikrofonhasználat általában csak a tanárok részéről használatos, de sokak szerint ez a módszer is megfelelt a célnak, hogy az anyagot, a diasorokat közösen átnézzék, értelmezzék, készüljenek a számonkérésre. Kérdéseket is lehet feltenni és az idei évben online szóbelin és írásbelin, online szakdolgozat védésen részt vevők szerint ez is járható út, még ha szokatlan is elsőre.

Nem újkeletű dolog, mégis sokaknak szokatlan

Külföldi egyetemeken tanulóknál is jellemző, hogy egy másik országban élő diák a külföldi egyetem nagykövetségi, vagy tanulmányi központjában teszi le a vizsgákat, és lényegében egész egyetemi tanulmányát képes egy íróasztal mellől elvégezni, nem kell a világ másik felére utaznia. Ez praktikus, költséghatékony, rengeteg esetben egészségesebb, humánusabb, mint a klasszikus tantermi oktatás, és azoknak, akik alkatilag képesek megőrizni a hidegvérük, maguk beosztani az idejüket, azoknak hamar a kedvenc tudásszerzési módszerévé válik.

Mi az az E-képzés?

AZ E-képzés teljes mértékben elektronikus oktatáshoz, tanuláshoz lefejlesztett programokon, felületeken keresztül működik. Nálunk bizonyos tantárgyak, tárgyak esetében elérhető az oldalon. Ez azt jelenti, hogy akár teljes mértékben papírmentesen és személyes kontaktus nélkül elvégezhetsz egy képzést a felkínáltak közül. Vagy bizonyos tárgyak, mint a természetgyógyász képzés egy-két modulját teljesítheted ilyen formában a tantermi helyett, illetve a tantermi kiegészítéseként.

Nem mindig megoldható az E-képzés

Sok olyan szakma, mint például az egészségügyi, az ipari szakmunkás, vagy a sportszakértői, rendezvényszervezői, vagy épp óvodapedagógusi állások nem teszik lehetővé, hogy a gyakorlati tudást egy számítógép előtt ülve sajátítsd el a diploma megszerzésének érdekében. Persze ezek a területek is gőzerővel fejlődnek a mesterséges intelligencia és az információs technológiák fejlődésével párhuzamosan.

Online óvónőt nehéz lesz leprogramozni…

A különbség viszont egy programozói, egy elméleti fizikus, vagy egy nyelvtanár esetéhez képest az, hogy fizikai jelenlét nélkül veszélyes, és teljesen elképzelhetetlen az elvégzésük. Ezért ezekben az esetekben természetesen maradnak a tantermek, laborok, a terepgyakorlatok, és az élesben, mentor segítségével végzett gyakornoki munkák.

Mikor válaszd az E-képzést?

Neked találták ki ezt a képzési formát, ha elszánt vagy, szeretnél a meglévő tudásod, vagy a leendő szakirányod érdekében többet tanulni, gyakorlatias, naprakész tudást szerezni. Mindezt lehetőleg a saját tempódban, a saját időrended szerint teljesen függetlenül helytől és időzónáktól. Állandóan úton vagy, kevés szabadidőd marad a gyerekek mellett, nem hagyhatod magára a szeretteidet, akikről gondoskodsz, pici babád van, sokba kerül az utazás, a jelenlegi munkahelyeden nem biztosítanak továbbképzéseket, mégis muszáj fejlődnöd?

Ha csak egyre is rábólintottál, már érdemes bejelentkezned az e-képzéseinkre amennyiben találsz kedvedre valót!