December 22. - Diós patkó

2023-12-22
A diós patkó egy igazán ízletes és klasszikus ünnepi sütemény. Dió helyett mákkal is készíthető.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 75 dkg liszt;
  • 15 dkg vaj;
  • 4 db tojássárgája;
  • 8 db kockacukor;
  • 4 dkg élesztő;
  • 2 dl tej;
  • 1 kávéskanál só.

A töltelékhez:

  • 40 dkg dió;
  • 30 dkg cukor;
  • ½ rúd vanília;
  • 1 egész citrom héja;
  • 5 dkg mazsola;
  • 1 db tojás.

Elkészítés:

75 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 4 tojássárgáját, kevés sót, 8 kockacukrot, 2 dl langyos tejben felfuttatott élesztővel (a tejbe tegyük bele az egyik kockacukrot az élesztő felfuttatásához) jól kidolgozzuk. Két egyenlő részre osztjuk, és mindkettőből cipót formálunk. Ezt este készítjük, és reggelig állni hagyjuk hideg helyen.

A következő töltelékkel töltjük: 40 dkg diót megdarálunk, és 30 dkg cukorban, kevés vízben, vaníliával, citromhéjjal, 5 dkg mazsolával megfőzzük és kihűtjük. (A tölteléket mindig jobb vízben, mint tejben főzni, mert ez utóbbi átnedvesíti a tésztát.) Azután a tésztára kenjük, felsodorjuk, tojással megkenjük és vajjal kikent tepsiben kisütjük.

Ugyanehhez a tésztához, dió helyett készíthetünk mák tölteléket is:

  • 40 dkg mák;
  • 30 dkg cukor;
  • 5 dkg mazsola;
  • ¼ rúd vanília;
  • ½ citrom héja.

(Az is jó ötlet, ha az egyik cipót mákkal, a másikat dióval töltjük meg. Ez esetben a töltelékek hozzávalóit természetesen felezzük.)

(Forrás: Móra Ferencné Szakácskönyve; Holnap Kiadó Budapest, 1996.)