December 23. - Adótipp: Személyi jövedelemadó

2023-12-23
A 2023-as év adventi naptárának utolsó adótippjéhez érkeztünk.

Ha béren kívüli juttatási rendszer (cafeteria) bevezetését tervezi a vállalkozó, érdemes az adómentesen adható juttatások között is szétnéznie, az Szja tv. 1. számú mellékletében. Természetesen a munkavállalók egyéni szempontjai, körülményeik, aktuális élethelyzetük határozza meg azt, hogy milyen juttatás(oka)t fogadnának szívesen, így nem könnyű a rendszer elemeinek kiválasztása, összehangolása.

A teljesség igénye nélkül, gondolatébresztőként néhány (adómentes) juttatás az említett mellékletből (8.6; 8.7)

  • bölcsődei, óvodai szolgáltatás, bölcsődei, óvodai ellátás, ideértve azt is, ha a kifizető a bölcsődei, óvodai szolgáltatás térítési díját a magánszemély nevére kiállított számla alapján téríti meg;
  • a foglalkozás-egészségügyi ellátás (ez a tervek szerint bizonyos munkakörökben – amelyek nem járnak sem fizikai, sem pszichés megterheléssel – nem lesz kötelező, de lehetséges, hogy a munkavállalók szívesen fogadnák, ha e lehetőség továbbra is elérhető maradna számukra);
  • szolgálati lakásban, munkásszálláson történő elhelyezés; Albérleti térítések helyett, megfontolandó az ehhez szükséges forrásokkal (vagy akár ki nem használt ingatlannal) rendelkező cégeknek, hogy szolgálati lakást, munkásszállót alakítanak ki.
  • az a szolgáltatás, amelyet a kifizető az általa fenntartott vagy használt sportlétesítményben szervezett sportrendezvényen nyújt (kivéve az utazást, az elszállásolást), továbbá az a sportszolgáltatás, amelyet a kifizető az általa fenntartott sportlétesítmény használata útján juttat.