A jövő iskolája nem létezik e-képzés nélkül?!

2021-01-27
Ki hogyan profitálhat az elektronikus oktatásból, tanulásból?

A koronavírus időszaka próbára tette a hagyományos oktatatás rendszerét. Természetesen szinte minden szegmensre váratlanul és felkészületlenül hatott, de az általános iskolai oktatás például sosem látott változáson ment keresztül pár hét leforgása alatt. Mindenkit érintett és mindenkinek újdonság volt ez a rendhagyó felállás.

 

Aki eddig is dolgozott home office-ban, eddig is e-képzéseken vett részt, azt nem lepték meg ezek az online felületek, voltak azonban, akik kétségbeesésig igyekeztek felvenni a ritmus a rendszerekkel, online kommunikációs csatornákkal, de pár hónap után is elveszettnek érezhetik magukat a szokatlan helyzetben. MI úgy gondoljuk, hogy a covid-19 után fokozott igény keletkezik majd erre a megoldásra is, de az is biztos, hogy a tantermi oktatásra is ugyanúgy szükség lesz. Megnézzük, kik milyen előnyökre tehetnek szert az elektronikus tanulás és tanítás használatával.

 

A jövőben is szükség lehet a teljesen elektronikus oktatásra

 

Sokan azt mondják, hogy a jövőben is szükség lehet az elmúlt pár hónap tanulságai alapján kialakult elektronikus iskolák berendezésére. Hihetetlen volt látni, hogy pár hát alatt összeállt egy olyan megoldás, ami, habár nem hibátlanul, de működőképes volt, és mostanában már egészen megszokottá vált. A világra jellemző, és egyre inkább jellemző lesz a mobilitás fokozott igénye. Ez mindenféle közlekedési, lakhatási megoldásra újdonságként hat, és már most is jócskán látszik a kibontakozása a világban.

 

Utazó irodák és többlaki családok

 

Egyre többen választanak távmunkát, vagy elektronikusan végezhető munkát, egyre többen cserélik a lakóhelyüket, sokan akár a kontinenseket is negyedévente, félévente. Sokan a telet melegebb éghajlaton, a nyarat egy mérsékelt égövön töltik, és mindezt a munkájuk, családjuk, továbbképzéseik felfüggesztése nélkül. Az is gyakori, hogy valaki a munkája kapcsán világkörüli utazásokon vesz részt, és emellett folyamatosan oktat, konferenciákat tart, hiszen ebben a formában emberek ezreit tudja hatékonyan megszólítani kötöttségek nélkül.

 

Fizikai korlátokat töröl el az e-learning

 

Aki mozgássérült, kerekesszékkel közlekedik, vagy átmenetileg sérül le, válik részben-vagy egészben mozgásképtelenné, az pontosan tudja, mennyi nehézsége van a városi közlekedésnek, iskolába járásnak különösen egy speciális autó, vagy akadálymentesített területek híján. Valószínűleg óriási könnyebbség lenne azoknak, akik ilyen helyzetben vannak, hogyha igény szerint az otthonuk kényelméből is megoldhatnák a továbbtanulást , vizsgákat, vagy épp egy prezentációt.

 

A várandós kismamák is hasonlóan érvelhetnek, ha egy veszélyeztetett terhesség során például idejekorán szeretnének otthon maradni, de a munkájukat szívesen végeznék zavartalanul otthonról. Szintén gyakori elképzelés a kismamáknál, hogy babázós időszakban valami újat tanulnak, főiskolára, OKJ tanfolyamra iratkoznak be, ami online , vagy estin is végezhető. Erre mindenképp szükség lesz a jövőben is, hiszen a mai embereknek már egyre gyakrabban kell átképezni, vagy továbbképezni magukat a talpon maradáshoz.

 

Te mit tanulnál legszívesebben?

 

Jó önképzési, önismereti gyakorlat lehet, ha elképzeled, hogy legszívesebben milyen témákról informálódnál, miben mélyednél el, és miben kérnéd ki a világ legnívósabb szakembereinek véleményét? Ugye, milyen izgalmas? Játssz el a gondolattal, és ha vannak elképzeléseid, milyen irányba indulnál, nézz körül az oldalunkon is az e-képzések között, hátha találsz kedvedre valót!