4 tipp a hatékonyabb tanuláshoz

2022-02-24
A tanulás leghatékonyabb stratégiáinak ismerete segíthet abban, hogy a legtöbbet hozd ki az idődből, amikor valami új dolgot készülsz megtanulni.

A tanulás leghatékonyabb stratégiáinak ismerete segíthet abban, hogy a legtöbbet hozd ki az idődből, amikor valami új dolgot készülsz megtanulni. Ha a legtöbb emberhez hasonlóan te is gyakran küzdesz az idő szorító fogságával, akkor számodra is fontos, hogy minél hatékonyabb legyen a tanulás. Lássuk hát, mit tehetsz annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan sajátítsd el az új ismereteket.


Javítsd a memóriád

A memóriád javítása érdekében számtalan különböző dolgot tehetsz, amiről később még részletesen írunk. Egy biztos, ha a memóriád igazán „penge”, akkor a tanulás sokkal gyorsabban fog menni.

A rendszeres testmozgás összefügg a memória és az agy egészségével, a sport tehát segít a tanulásban is. A briliáns memória alapfeltétele, hogy eleget aludj és megfelelő napi ritmusod legyen. A különböző mindfullness meditációk is nagy szerepet játszanak a memória javulásában.Ne hagyd abba a tanulást

A legbiztosabb módja annak, hogy hatékony tanulóvá válj, ha egyszerűen abba sem hagyod a tanulást. Az agy képes teljesen új sejteket termelni, ezt a folyamatot neurogenezisnek nevezzük. Az új tudás érdekében létrehozott sejtek nagy része viszont elpusztul, hacsak nem használod őket. Az új dolgok tanulásával ezek a sejtek életben maradnak és beépülnek az agyi áramkörbe.

Tehát, ha új szakmát vagy nyelvet tanulsz, fontos, hogy a tanfolyam vagy az iskola elvégzése után is folytasd a gyakorlást, mert ez a biztos módja annak, hogy megőrizd a megszerzett tudást. Az agyban bizonyos útvonalak megmaradnak, míg a nem használt „tárhelyek” megszűnnek. Ha a meg szeretnéd tartani a megtanult információt, akkor gyakorolj tovább és folytasd a tanulást.Tanítsd, amit tanulsz

Az oktatók már régen megállapították, hogy az egyik legjobb módja annak, hogy valamit megtanuljunk az, ha mi megunk tanítjuk azt valaki másnak. Emlékszel az általános iskolában vagy a gimnáziumban elvárt kiselőadásokra?

A tanár egyik célja az volt, hogy az adott anyagot igazán jól megtanuld. Ez az elv ma is érvényes, csak oszd meg másokkal az újonnan tanult információkat. Fordítsd le a tananyagot a saját szavaidra, ami már önmagában segít megszilárdítani az új ismereteket.Szerezz gyakorlatot

A legtöbb diák számára a tanulás csupán könyvek olvasásából, előadásokon való részvételből vagy könyvtári kutató munkából áll. Bár ezek a tevekénységek elengedhetetlenek a fejlődés érdekében, a hallottak gyakorlatba ültetése mégis a tanulás egyik legjobb módja lehet. A sporttal való példa igazán jól szemlélteti a gyakorlatba ültetés fontosságát.

Könyvekből sosem fogod megtanulni, hogyan ugorj minél távolabbra. Ha új nyelvet tanulsz, akkor ismételd a párbeszédeket, a szavakat, vedd körül magad az idegen nyelv új kifejezéseivel. A gyakorlati tapasztalatok megszerzése elmélyíti az ismereteket, ezáltal sokkal biztosabb tudásra tehetsz szert.Mi mindenre figyelünk

Ha valóban tökélyre szeretnéd emelni a tanulási technikákat, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj párat a felsoroltak közül és következetesen kitarts mellette. Ezek az eredmények nem egyik napról a másikra válnak láthatóvá, ám annál tartósabbak maradnak. Fontos, hogy megtaláld a neked megfelelő módszert, amit hosszú távon is alkalmazhatsz.

Egy biztos, nálunk a legjobb helyen jársz, ha tanulásról van szó. Szakképzett oktatóink hivatása, hogy valóban stabil, gyakorlatias tudással ruházzanak fel téged. Jól ismerik a fent említett technikákat és abban is biztos lehetsz, hogy a leadott anyag úgy van felépítve, hogy azt a leghatékonyabban megtanulhasd, később pedig magabiztosan használhasd fel.