Nyelvtanulás költségek nélkül

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Ma már szinte közhely, hogy élethosszig tartó tanulás nélkül nem lehet olyan jó karrierlehetőségeket találni. Az is egyértelmű sokak számára, hogy aki beszél idegen nyelven, sokkal jobb állások közül válogathat a munkaerő-piacon, s a fizetések tekintetében is magasabb összegre számíthat. ...


Ám oda eljutni, hogy valaki egy munkában használható szintű nyelvtudásra tegyen szert, nem mindig egyszerű. Aki frissen lép ki az iskolapadból, remélhetőleg aktív nyelvtudással érkezik a munkaerő-piacra, de mi van azokkal, akik régen tanultak már nyelvet, a tudásuk megkopott, passzívvá vált, vagy most kezdenének bele egy új idegen nyelvbe? Kurzusok, nyelviskola, magántanár… ezek mind pénzbe kerülnek. Vannak azonban ingyenes lehetőségek is, érdemes ezeket is kihasználni, ha éppen nincs megfelelő anyagi fedezetünk a nyelvtanulásra.


Az internet ma már fantasztikus lehetőségeket kínál a nyelvtanulás terén, számtalan ingyenes blog, oktató weboldal, fordítóprogram, nyelvtanuló program van, s ezek közül sok részben vagy egészben ingyenesen is használható regisztrálás után. A nyelvtudásunk szinten tartására vagy felfrissítésére, szókincsfejlesztésre kiválóan alkalmasak ezek a programok, így érdemes közelebbről is megismerkedni velük!


Idehaza talán a legismertebb ilyen oldal a Szalai Nóra által alapított https://www.5percangol.hu/, ahol rengeteg segítséget, tudást talál az angol nyelvismeretre vágyó olvasó, legyen az szókincsbővítés, nyelvtan, vagy üzleti angol. Az oldal neve rendkívül találó, hiszen nyelvet úgy lehet tanulni, ha minden nap egy kicsit (vagy többet ) foglalkozunk vele, így ha valaki rászánja magát, s tényleg minden nap 5 percet gyakorol, hónapok alatt nagyon nagy fejlődést fog elérni!
TIPP: Állítsuk be a Facebook közösségi oldalon, hogy mindig kapjunk értesítést az újonnan megjelenő posztokról az online nyelvleckéket kínáló szolgáltatóknál, így nem maradunk le semmiről, s biztosan minden nap gyakorolni fogunk!


Szintén feldolgozhatóak, a napi teendők közé könnyen beilleszthetőek a BBC Learning English oldalán lévő 6 Minute English leckék, s aki pedig az üzleti angol nyelvtudását szeretné fejleszteni, a videós English at Work leckék közül szemezgethet, van bőven, több mint 60 lecke áll rendelkezésre jelenleg!


Németül tanulóknak – akár kezdő, akár haladó szinten vannak, – a https://www.deutsch-lernen.com/ oldal nyújt ingyenes segítséget, 10 illetve 24 ingyenes leckével, szószedettel, feladatokkal, tippekkel. Hasonlóan jól felépített és nagyon részletes segítséget kaphatunk a Deutsch Akademie oldalán, http://www.deutschakademie.de/online-deutschkurs/, ahol több mint 20.000 ingyenes szókincsbővítő és nyelvtani lecke vár ránk!


A Duolingo oldala sok nyelvet tanulónak ismerős, ez a fantasztikus weboldal rendkívül széleskörűen támogatja a nyelvtanulást, a szintfelmérővel kezdve megtudhatjuk, hol állunk az adott nyelvből, saját célokat állíthatunk be, napi hány percet szeretnénk / tudunk nyelvtanulással tölteni, s érdemes a vállalt célt teljesíteni, hiszen ekkor extra pontokat ad nekünk a rendszer, amit felhasználhatunk például további kurzusokra.


Ha az új szavak kiejtésével van gondunk, segíthet a Forvo oldal, ahol a már megszokott német és angol nyelv mellett franciául, spanyolul, portugálul, olaszul, japánul, de akár lengyelül vagy svédül is megtalálunk több mint 100.000 szót, s annak a helyes kiejtését.


Aki a szobában – avagy a telefonra letölthető applikációk révén szinte bárhol történő - egyedül tanuláson, gyakorláson túl másra is vágyik, az megpróbálhatja tudását élesben is tesztelni, s gyakorolni. Nyári munkák alkalmával sok helyen lehet idehaza is külföldiekkel, turistákkal kapcsolatba kerülni, így érdemes a nyelvgyakorlás miatt akár olyan időszakos nyári állásokat is elfogadni, ami esetleg nem pont a szakmánkba vág. Ha a HR-es később megkérdezi, hogy mi volt ez a kis kitérő, biztosan értékelni fogja, hogy az idegen nyelv gyakorlásának lehetősége miatt nem válogattunk, hanem minden lehetőséget megragadtunk a munkavégzéssel egybekötött tanulásra.
Ha lehetőségünk van rá, a nyári nyaralást is szervezhetjük olyan országba, ahol a célnyelven kell kommunikálnunk, s kifejezetten ajánlatos kerülni, hogy mindig valaki más – aki nálunk jobban beszélni az adott nyelvet - egyeztessen helyettünk. Lehet, hogy nem lesz tökéletes az a mondat, vagy az a ragozás, de sokkal fontosabb a tökéletességnél, hogy elkezdjünk, merjünk beszélni az adott idegen nyelven.


Ami még nagyon élvezetessé tehet a nyelvtanulást, az az olyan videók, előadások megnézése, ahol eredeti nyelven hangzik el egy adott témában az előadás, lehetőleg valamilyen minket érdeklő, hozzánk kötődő témában. A Youtube-on számtalan oktató videó található, ezekből könnyen el lehet lesni az adott szakterület kulcsszavait, kifejezéseit, s így hamar bővíthetjük a szókincsünket – amit talán egy nyelviskolai kurzus nem is tud megadni nekünk. Ha pedig lebilincselő, izgalmas, elgondolkodtató előadásokra vágyunk, akkor a TED oldalán érdemes körbenézni, sok videónak már van magyar felirata is, így ha nem is értünk mindent eredetiben, a felirattal követve könnyebb lesz az adott témát megérteni. S ki tudja, talán néhány év múlva olyan magas szinte jutunk, hogy mi is a TED önkéntes fordítói közé fogunk tartozni, akik az előadások lefordításával segítenek az angol nyelvű előadások mondanivalóját eljuttatni az angolul nem beszélőkhöz.