Szja 1%-os rendelkezés a 2015. évben

 

Rendelkezni továbbra is

  • egy, a jogszabályi feltételeket előzetesen teljesítő, a NAV internetes honlapján megjelentetett (Regisztrált civil kedvezményezettek 2015) listában szerepelő civil szervezet adószámára, valamint
  • egy, technikai számmal rendelkező, az Országgyűlés által elismert bevett egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számára lehet.

 

 

 

A 2014. adóévi személyi jövedelemadó 1%-áról szóló, 2015. január 1-jétől kezdődően benyújtható rendelkező nyilatkozatok alapján kedvezményezhető civil szervezetekre új szabályok vonatkoznak.

A megváltozott jogszabályi környezetben az szja 1%-os támogatásra igényt tartó szervezeteknek előzetesen, 2014. szeptember 30-ig kellett kezdeményezniük az előzetes regisztrációs eljárást és igazolniuk a kedvezményezetti feltételeket, ezáltal kerülhettek be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett, folyamatosan aktualizált, „Regisztrált civil kedvezményezettek 2015” elnevezésű nyilvántartásba.

A rendelkező nyilatkozatot az 1+1%-ról a következő módokon lehet eljuttatni az adóhatósághoz:

a)    a 1453 jelű személyi jövedelemadó bevallás „EGYSZA” elnevezésű lapján a bevallás benyújtására előírt határidőig, azaz 2015. május 20-ig, vagy

b)    munkáltatói adómegállapítás választása esetén munkáltatónak kell leadni 2015. május 11-ig lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban nyilatkozatát, valamint

c)    2015. május 20-ig az állami adóhatóság honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program (ÁNYK-AbevJava) segítségével kitölthető 14EGYSZA jelű formanyomtatvány „EGYSZA” elnevezésű lapján. (a 1453NY egyszerűsített bevallás választása esetén 2015. február 16-ig kellett beadni.)

 

A nyilatkozatot kinyomtatva lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen vagy postán, illetve elektronikus űrlapként, elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül lehet beadni.

Az adózó rendelkezhet arról is, hogy nevét és postai illetve elektronikus levelezési címét a civil kedvezményezetti körbe tartozó szervezettel az adóhatóság közölheti.

A cím adatok kitöltése, és az adatkezelési hozzájárulás megadása nem feltétele az érvényes rendelkezésnek, az csak választható opció.

Az szja 1%-os felajánlás kedvezményezett részére történő kiutalásának feltétele az is, hogy a kedvezményezett a kiutalás időpontjában is megfeleljen a kedvezményezetti feltételeknek és rendelkezzen érvényes regisztrációval.

A felajánlásokból való részesedésből határozattal kizárt kedvezményezettek a kizárás évében nem jogosultak az szja 1%-os felajánlásokra, és a regisztrációs listában sem szerepelhetnek.

A felajánlott összeg sikeres kiutalásáról 2015. szeptember 30-át követően a NAV elektronikus úton tájékoztatja az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket.

 

 

(forrás:nav.gov.hu)