NAV: kistermelői pálinka igen, bor nem kerülhet a falusi vendégasztalra

A falusi turizmussal foglalkozók között gyakran felvetődik a kérdés: milyen módon kínálhatnak vendégasztalukon kistermelői bort, illetve pálinkát?

A pálinkáról

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint a pálinka csak adózottan értékesíthető abban az esetben, ha a bérfőzető vagy a magánfőző a kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet 1. § (1) bekezdés szerinti kistermelőnek minősül, ha megfizette a jövedéki adót, a párlatot palackozta és a palackot párlat zárjeggyel látta el.

Ebben az esetben helyben fogyasztásra, kóstolásra, illetve elvitelre történő, bontatlan palackos értékesítésre is lehetőség van.

Mi a helyzet a borral?

A jövedéki szabályok rendelkezései szerint az adómentesen, adóraktári engedély nélkül előállított bor kizárólag az előállító személyes fogyasztását szolgálhatja, azt értékesíteni nem lehet.

Falusi turizmus keretében kistermelői borértékesítésre nem biztosít lehetőséget a jogszabály, tehát falusi vendégasztalon bor jelenleg nem szolgálható fel.

Abban az esetben van erre lehetőség, ha a borászatot is magába foglaló ingatlanra az értékesítést végző személy termelői borkimérés folytatására jogosító egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezik. Ez az értékesítési forma a jegyző felé közvetlen értékesítésként jelenthető be, illetve a vámhatóság felé is be kell jelenteni, hogy az egyszerűsített adóraktárban termelői borkimérést kíván folytatni az engedélyes.

Termelői borkimérés keretében a szőlőbor helyben történő kóstolására vagy legfeljebb 10 literes edényzetbe, elvitelre kimérve értékesítésére van mód.

forrás: nav.gov.hu