Megjelentek a munkaadói lakástámogatás új szabályai

A 2014. április 4-től hatályos 15/2014 NGM rendelet számos korábbi bizonytalanságot tisztáz a munkaadói lakástámogatással kapcsolatban.

A jogszabály értelmében a munkáltató ötévente maximum  ötmillió forintot adhat adó- és járulékmentesen - a fizetésén kívül - a dolgozójának azért, hogy törlessze forint - vagy deviza alapú lakáshitelét. 

A munkaadói juttatás bármekkora tulajdoni hányad esetén jár, nem kell sem kizárólagos, sem legalább 50 százalékos ingatlantulajdoni hányaddal bírnia a támogatott munkavállalónak.

Egy lakás esetén akár több személy is élhet - párhuzamosan - a kedvezményekkel, még akkor is, ha azonos munkaadónál dolgoznak. 

Szintén bizonytalanságot jelentett, hogy az adóstársat támogathatja-e a munkaadó. Az új szabályok alapján már ez sem akadály. 

A támogatások technikai lebonyolításánál a legfontosabb újdonság, hogy a támogatás mind a juttatásban részesülő hitelszámlájára, mind a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéséhez használt központi elszámoló számlájára utalható. A munkaadó a támogatást a magánszemély számára hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett saját folyószámlájára is utalhatja.

A munkaadók számára egyszerűsítés, hogy a támogatás indításához már nem kell elkülönített számlát nyitniuk, azt a meglévő bankszámláikról is indíthatják.  

A  Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a 2014. április 3-án megjelent, 50. számú Magyar Közlönyben olvasható.