Másfél év alatt 10 ezer adószám törlés

Másfél év alatt, 2012 januárjától 2013. június 30-ig - elérhetetlenségük miatt - összesen 13 974 cég adószámát függesztették fel. Közülük 10 481 vállalkozás ezt követően sem volt fellelhető, így ezeknél törölték az adószámot –derül ki a feketelista.hu elemzéséből.

Számviteli beszámoló hiánya miatti törlés
2012 előtt a bevallási, illetve adófizetési kötelezettség, valamint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása volt a tömeges felfüggesztés legjellemzőbb oka. Az új eljárásrend szerint viszont a felfüggesztés elrendelését megelőzően az adóhatóságnak fel kell szólítania az érintettet a kötelezettség teljesítésének pótlására, és csak ezt követően folytathatják le az eljárást. A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig már nem az adószám felfüggesztésével, hanem annak törlésével szankcionál az adóhivatal. Ez utóbbit is azonban csak két eredménytelen felszólítás után. A mulasztók számára az új szabályok hosszabb időt biztosítanak ügyük rendezésére, ennek ellenére az elmúlt másfél év alatt 10 393 esetben kellett a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása miatt az adószám törlésének szankciójával élni.
Szűrik a cégeket
Az új eljárásrend értelmében a cégbíróságtól érkező adószámkérés teljesítését megelőzően az adóhatóság megvizsgálja a kérelmezők „hátterét”. Azt nézik, hogy a cég vezető tisztségviselői, az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal vagy minősített többségi befolyással rendelkező tagjai, részvényesei esetében fennállnak-e olyan okok, amelyek miatt a törvényi előírásoknak megfelelően regisztrációs eljárást kell lefolytatni. A vizsgálat időtartamával ugyan hosszabb lett az adószámkiadás ideje, ám több mint ezer esetben sikerült megakadályozni, hogy cégeket korábban csődbe vivő csalók, szélhámosok kerüljenek vissza az üzleti életbe.
Az adóhatóság folyamatos ellenőrzéssel is „szűri” a cégeket. Minden olyan céget megvizsgál, ahol tulajdonosváltásra vagy vezető tisztségviselő cseréjére kerül sor; ellenőrzik a tulajdonosok és a vezető tisztségviselők adózói múltját. Aki ezen a szűrőn fennakad, az nem kaphat adószámot, ha pedig már működő cég vezetőjéről derül ki rovott adós múltja, cége adószámát a hatóság törölni fogja.