Május 31-ig kell bevallani az élelmiszeradót is

A röviden csak „élelmiszeradónak” nevezett adót május 31-ig kell bevallani és az első félévi részletét július 31-ig kell befizetni.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv részére fizetendő felügyeleti díjat az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éhft.) 2012. január 1-től hatályos 47/B. §-a írja elő az élelmiszerlánc szereplőinek kötelezettségeként.
A fizetésre kötelezettnek a díjfizetés alapjául szolgáló nettó árbevételét, illetve jövedelmét évente egyszer, május 31-ig kell bevallania. A bevallást elektronikus úton kell teljesíteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján található tájékoztató szerint. A díj megfizetése a bevallási kötelezettséget nem pótolja!
A bevallás elmulasztása vagy késedelmes teljesítése esetén mulasztási bírság szabható ki, amelynek legkisebb összege 10 tízezer forint, legmagasabb összege 500 ötszázmillió forint, de legfeljebb a megelőző üzleti évben elért, a felügyeleti díj alapját képező nettó árbevétel (jövedelem) tíz százaléka.

A díjat két részletben, egyenlő összegben kell megfizetni július 31-ig, illetve a következő év január 31-ig. Nem kell megfizetni a felügyeleti díjat, ha annak mértéke nem éri el az ezer forintot. A határidőig meg nem fizetett felügyeleti díj után az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) előírásai szerint késedelmi pótlékot kell fizetni. A meg nem fizetett felügyeleti díj és a késedelmi pótlék adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

Kapcsolódó írásunkban további részleteket tudhat meg az adóról:
Új élelmiszeripari adó