Hogyan lehet fizetési kedvezményt kérni a NAV-tól?

Tavaly több mint 170 ezren kértek fizetési kedvezményt az adóhatóságtól. Az adózók – fizetési nehézség esetén – kérhetnek részletfizetést vagy fizetési halasztást. A bírság és a pótlék összegét is mérsékelheti az adóhatóság, sőt, magánszemélyek – kivételes méltánylást érdemlő helyzetben, megélhetésük veszélye esetén – akár az adótartozás összegének csökkentését is kezdeményezhetik.

Idén megváltoztak az adóhatóságtól kérhető fizetési kedvezmény benyújtásának szabályai: az  adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § /9/ bekezdése szerint az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók fizetési könnyítési és adómérséklési kérelmüket kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő.
A kérelem benyújtásához szükséges nyomtatvány a nyomtatványkitöltő program segítségével elérhető 10FAM01 (magánszemélyek, egyéni vállalkozók) és 10FAG01 (gazdálkodók) néven. Ezen a nyomtatványon szerepelnek azok az adatok is (pl. jövedelmi, vagyoni, gazdasági helyzetre vonatkozó kérdések), amelyek a kérelem eldöntéséhez szükségesek, illetve tájékoztatást nyújtanak a becsatolandó mellékletekről.
Amennyiben az adóhatóságnak további adatokra van szüksége (pl. mert az adózó a fenti nyomtatványt hiányosan töltötte ki), a nyilatkozattételi felhíváshoz kitöltendő adatlapot mellékel.

Az elektronikus bevallásra nem kötelezett magánszemélyek a kérelmet az adóhatóság honlapján található adatlapon is benyújthatják, amellyel az elbírálás is felgyorsítható. A kérelmekhez szükséges nyomtatványok és adatlapok innen tölthetők le:
http://nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/letoltesek_egyeb/adatlap/adatlapok_fizetesi_konnyitesre.html