December 20. - fontos adózási határidő!

A vállalkozásoknak december 20-ig kell kiegészíteniük az éves várható adó összegére az eddig befizetett társasági adóelőlegeket, iparűzési adó előlegeket, az evát és az innovációs járulékot is.

Változás, hogy a korábbi évekről eltérően idén nem csak a társasági adónál, az iparűzési adónál, és az evánál létezik a feltöltési kötelezettség, hanem az innovációs járuléknál is.
Mint azt már korábban megírtuk, 2012. december 1-i hatállyal új szabály került beiktatásra a Kutatási és Technológiai Innovációs alapról szóló 2003. évi XC. törvénybe. A rendelkezés értelmében minden innovációs járulékfizetésre kötelezett adózót – első ízben a 2012-ben kezdődő üzleti évre vonatkozóan – feltöltési kötelezettség terhel, azaz az adóévre már bevallott járulékelőleget az adóévi várható fizetendő járulék összegére ki kell egészítenie.
A járulék-kiegészítésre kötelezett az előleg-kiegészítésről az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig (naptári éves adózóknál 2012. december 20-ig) bevallást nyújt be és ezzel egyidejűleg tesz eleget fizetési kötelezettségének. A 2012-es adóévben az innovációs járulék feltöltési kötelezettséget a 1201. számú nyomtatvány 01-es lapjának 17. sorában kell bevallani.
A feltöltési kötelezettség bevezetésére tekintettel módosult az utolsó negyedéves járulékelőleg fizetés időpontja is, ugyanis azt az előleg-kiegészítési kötelezettséggel egyidejűleg kell teljesíteni. Ez a naptári éves adózók esetében azt jelenti, hogy az utolsó negyedéves járulékelőleget nem 2013. január 20-ig, hanem 2012. december 20-ig kell megfizetni.
Kapcsolódó hír: Fontos változás az innovációs járuléknál!

Mit jelent a „feltöltési kötelezettség”?
A cégnek december 20-ig meg kell becsülnie a teljes évre vonatkozó könyvelési adatait, ezek alapján ki kell számolnia a teljes éves adót – és ennek az összegnek december 20-án ott kell lenni az adóhivatal folyószámláján előlegként. Ha az év során a cég már fizetett adóelőleg(ek)et, ezek beleszámítanak, ilyenkor a már befizetett előlegek összegét ki kell egészíteni, azaz „fel kell tölteni” a teljes évi becsült adó összegére
.