Cégautóadó: július 20-ig kell fizetni

Közeledik július 20., a saját személygépkocsi használata miatt tételesen  költséget elszámoló magánszemélyek negyedévi cégautóadó-fizetési és -bevallási kötelezettségének határideje.

Az adókötelezettség arra a személygépkocsira vonatkozik, amely a magánszemély tulajdonában (lízingelésében) áll, és a használatára tekintettel a számvitelről szóló szerint költséget, ráfordítást, illetve az szja törvény szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el. A cégautókra vonatkozó szabályozást a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény IV. fejezete tartalmazza.
A személygépkocsi utáni költségnek, ráfordításnak a személygépkocsi üzemeltetésével közvetlenül összefüggő költségek minősülnek. Ilyen például a személygépkocsi üzemanyag-, kenőanyag költsége, az éven belül elhasználódó tartalék-alkatrészek költsége, a javítás, karbantartás díja, a személygépkocsi bérleti díja, lízingdíja, az értékcsökkenési leírás, a felelősségbiztosítás és a casco díja, a gépjárműadó.
Tételes költségelszámolásnál a magánszemélynek útnyilvántartást kell vezetnie, és az alapján számolhat el költséget, vagy – értékcsökkenés és gépjármű átalányköltség esetén – a nyilvántartásában rögzíti a költséget. Nem minősül tételes költségelszámolásnak, ha a személygépkocsi tulajdonosa egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, és útnyilvántartás helyett havi 500 kilométer üzleti futásteljesítményt választ, valamint ha a magánszemély a személygépkocsi használatával összefüggésben kizárólag kiküldetési rendelvény alapján a hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén, vagy munkába járás címén kap adóalapba nem számító költségtérítést.
A magánszemély tulajdonában álló, vagy általa pénzügyi lízingbe vett, hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsi esetében az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után a tulajdonos, a lízingbe vevő költséget számolt el.
A fizetendő adót negyedévente kell bevallani és befizetni. A fizetendő adóból levonható az önkormányzati adóhatóság által ugyanarra a gépkocsira megállapított és megfizetett gépjármű-adó (korábbi ismertebb nevén: súlyadó).

A havi adómértékek 2012-ben személygépkocsinként a következők:


A környezetvédelmi osztály-jelzés a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 2011. augusztus 15-én hatályos 5. számú melléklete II. alpontja szerinti környezetvédelmi kód, amelyet a forgalmi engedélyben is feltüntetnek.

Ajánlott írás: Cégautó-adó