Az iskolakezdési támogatásról

Hamarosan becsöngetnek, ezért érdemes körüljárni az iskolakezdési támogatással kapcsolatos tudnivalókat.

Idén szeptemberben a juttatás még a régi szabályok szerint természetben is adható, vagy a munkavállaló számla ellenében is el tud számolni munkáltatójával.
Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban, vagyis a 2012. szeptember 3-án kezdődő oktatás esetében 2012. július 4. és november 2. között.
A támogatás tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető. Jelenleg kétféle módon lehet kiadni: vagy utalvány formájában, vagy pedig elszámolhatók a dolgozó nevére szóló, ilyen tartalmú számlák is.
A munkáltató gyermekenként és szülőnként 27 900 Ft értékben adhat iskolakezdési támogatást. Az adóteher az idén 19,04 százalékról 30,94 százalékra növekedett, mert nemcsak szja-t, hanem 10 százalékos ehót is kell fizetni a juttatásra. A támogatást mindkét szülő megkaphatja a tanköteles korú gyermeke után, így egy-egy diák iskolakezdését akár 55 800 forinttal is segíthetik a cégek.
Amire érdemes figyelni
Ahhoz, hogy kedvezményes adózással (összesen 30,94 százalékos közteherrel) adjon a munkáltató a dolgozóinak iskolakezdési támogatást, idén is több feltételnek kell teljesülnie. Az egyik, hogy a munkavállaló gyermeke közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) kezdje a tanévet 2012 szeptemberében. A másik, hogy csak az a munkavállaló kaphat támogatást, aki a családi pótlékra jogosult szülő vagy e szülőnek vele egy háztartásban élő házastársa.
A feltételeknek megfelelő házastárs viszont akkor is kaphat ilyen juttatást, ha nem ő a vér szerinti szülő. Azonban ha az érintett munkavállaló nem házastársa, hanem élettársa a családi pótlékra jogosult szülőnek, akkor ő nem kaphat támogatást, valamint az is kizáró ok, ha a szülők nem egy háztartásban élnek. Arra a gyermekre sem adható juttatás, aki – bár középiskolába jár – átlépte már a családi pótlékra való jogosultság korhatárát.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a munkáltatónak nyilatkoztatnia kell a munkavállalót arról, hogy megfelel-e a feltételeknek. Ezért az iskolakezdési támogatás kiadása előtt mindenképpen érdemes minden munkáltatónak begyűjtenie az érintett dolgozói nyilatkozatát, mert ellenkező esetben nem állapíthatja meg a kedvező adózás feltételeit. Ez pedig azt jelenti, hogy jelentősen több közterhet kell majd a juttatás után fizetnie a munkáltatónak: 30,94 százalék helyett a juttatás feltételei alapján 51,17 százalékot, vagy bérként adózva közel 100 százalékot.
Jövőre átalakul a támogatás
Az ismertetett juttatási formák jövőre megszűnnek, a munkaadó 2013. január 1-től már csak utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával (e-utalvány) nyújthatja a támogatást.