Az állampolgárok segítségét kéri az adóhatóság

Az állampolgárok segítségét kéri az adóhatóság a csalások és visszaélések visszaszorításának érdekében. A NAV tapasztalatai szerint lépten-nyomon szabálytalanságokba lehet botlani, így arra kérnek mindenkit, hogy mindenhol kérjünk számlát.

Kevesebb a számla, kevesebb az állam bevétele

A NAV közleményében kiemelte, hogy a költségvetés szempontjából a legfontosabb bevételeket az adók, járulékok, illetékek jelentik, amelyek forrást biztosítanak a közös kiadások finanszírozására. Annak érdekében, hogy valamennyi vállalkozás eleget tegyen adófizetési kötelezettségének, a NAV fokozott ellenőrzési tevékenységet folytat, amely során a számla- és nyugtaadási kötelezettséget is ellenőrzi, amely azért is fontos, mert a számla- és nyugtaadás elmulasztásával a vállalkozás eltitkolja bevételét és így adót sem fizet utána.

Ugyanakkor nem állhat minden vendéglátóhely, lángosos vagy piaci árus mellett egy revizor, ezért feltétlenül szükség van társadalmi összefogásra. Ennek legegyszerűbb módja, ha mindenki kér nyugtát a vásárlásról, fagyizásról, vízibicikli-bérlésről, dinnyevásárlásról stb. Fontos, hogy minden vevő legyen tudatában annak, hogy az eladó köteles nyugtát, számlát adni. Ez nem jár újabb anyagi teherrel a vásárlónak, szó szerint semmibe sem kerül, de hatása már rövidtávon kimutatható. A NAV felhívta rá a figyelmet, hogy ahogy egy alkalmazott nem választhatja azt, hogy munkáltatója ne vonja le a kötelező adót és járulékokat a munkabéréből, úgy másoknak se engedjük, hogy kibújjanak a közteherviselés alól a számla- és nyugtaadási kötelezettség megsértésével.
Mindig kérjünk számlát
Az adóhatóság arra kéri a polgárokat, ha azt tapasztalják, hogy nem kapnak megfelelő nyugtát, akkor azt kérjék az eladótól, majd ha ez után sem tesz eleget a nyugtaadási kötelezettségének, úgy a NAV az e témában tett jelzéseket továbbra is fogadja és kivizsgálja.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bízik abban, hogy a fokozott ellenőrzések mellett az állampolgári szerepvállalással mind nagyobb mértékben sikerül jogkövető magatartásra sarkallni a vállalkozásokat.