ANYA, azaz Adóelőleg Nyilatkozat a Kedvezményekről

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

ANYA, azaz Adóelőleg Nyilatkozat a Kedvezményekről

A vállalkozók nem lelkesednek az adminisztrációs feladatokért, a munkavállalóik pedig még kevésbé.
Így sokszor leküzdhetetlen akadálynak tűnik, ha a munkaadónak be kell szereznie olyan dokumentumot – például egy nyilatkozatot – a dolgozójától, amelyet az érintettnek kell személyesen kitöltenie. Ez akkor is így van, ha a munkavállaló saját érdekét szolgálja a „nem szeretem” papírmunka.
Pedig, ha valaki azt szeretné, hogy a munkahelyén a fizetéséből levont adóelőleget úgy számítsák ki, hogy a családi kedvezményt, az első házas kedvezményt, vagy a személyi kedvezményt is figyelembe vették, akkor ehhez ki kell töltenie a megfelelő adóelőleg-nyilatkozatot. (Ez igaz akkor is, ha az összevont adóalapba tartozó, rendszeres jövedelmet nem a munkaadótól, hanem más kifizetőtől kapja az érintett.)

Az adókedvezmények jogosulatlan igénybevétele – és e körbe tartozik az érvényesítésükhöz szükséges dokumentumok hiánya is – adóhiányt és annak jogkövetkezményeit vonják maguk után (adott esetben nem csak a magánszemély, hanem a munkaadó is kárvallottja lehet az ügynek).

A szüksége adóelőleg-nyilatkozatokat nem muszáj kézzel körmölni, vagy egy formanyomtatványt – ugyancsak saját kezűleg – kitölteni, egyszerűen elkészíthető az adóhatóság által közzétett program segítségével is.
E webfelületen a kedvezményre jogosult magánszemélynek a megfelelő adatok kitöltésével csak meg kell jelölnie a számára szükséges nyilatkozatot (csak ki kell választania, a fentiek közül melyikre van szüksége), és a program elkészíti az adóelőleg-nyilatkozatait, melyeket kinyomtatva átadhat a munkáltatójának (kifizetőjének), továbbá elmentheti a saját számítógépére későbbi nyomtatás, vagy használat érdekében (a nyilatkozatokat az adóhatóság nem tárolja).
Az érintettnek a kinyomtatott nyilatkozatot csak alá kell írnia, továbbá a kiállítás dátumát kell megadnia.
A nyilatkozat (ok) egyik példányát a munkáltatónak, másik példányát pedig a magánszemélynek kell az adóbevallás elkészítéséhez szükséges bizonylatokkal együtt az elévülésig, azaz 5 évig megőriznie.
A tárgyalt program elérhető itt: http://www.nav.gov.hu/anya