Adóregisztráció: enyhül az ellenőrzési szigor

Az adóhivatal a jövőben nem törli azonnal azon cégek adószámát, amelyek nem töltik ki a kockázatkezelési eljárás részét képező kérdőívet. Első alkalommal csak bírságot szabnak ki, akiknek pedig az adószámát egyszeri felszólítás után már törölték, nem lesznek öt évre eltiltva a további cégalapítástól – adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium.
A minisztérium szükségesnek és arányosnak tartja azt a 2012. január 1-től élő szabályt, amely szerint a NAV törli azon cégek adószámát, amelyek a kockázatkezelési eljárás részét jelentő kérdőív kitöltését az adóhatóság felszólítása ellenére elmulasztják.
 A hivatal szerint a valós gazdasági tevékenység végzésére létrejött vállalkozásoktól elvárható, hogy határidőre és megfelelően teljesítsék adókötelezettségeiket, így a kockázatkezelési kérdőív kitöltését is, amelyet a NAV által felhívott, valóban működő, felelős vállalkozások határidőre teljesítettek.
Az enyhítést az indokolja, hogy előfordultak  olyan esetek, melyeknél a NAV által küldött felszólítás kézbesítésével kapcsolatos hiba miatt a törlés olyan vállalkozásokat is érinthetett, amelyeknél az indokolatlan volt.
Emiatt döntöttek a szabály kisebb módosításáról. Ennek lényege, hogy a kérdőív megküldésének elmulasztása esetén a NAV első alkalommal csak bírságot szab ki a jövőben, és a bírságkiszabással egyidejűleg történő ismételt felhívás elmulasztása esetén határoz csak az adószám törléséről.
Emellett döntöttek arról is, hogy azon vállalkozások, amelyeknek az adószámát a 2012. január 1-től hatályos szabály szerint - a kérdőív kitöltésére való egyszeri felszólítás után - törölték, ne legyenek öt évre eltiltva a további cégalapításból, így a 2012-es szabályok alapján indokolatlan joghátrány senkit sem ér - tartalmazza a minisztérium közleménye.