A kismamák jövedelemkompenzációjáról

A kismamák továbbra is igényelhetik a jövedelemkompenzációt, viszont már nem jár januárra visszamenőleg, csak a kérelmezést követő hónaptól - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága.

A közlemény szerint az adójóváírás megszűnésének hatására a bruttó 202 ezer forint alatti havi terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj személyijövedelemadó-terhe is nő, ezért a kormány döntése értelmében azok a kismamák, akiket ily módon hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése, 2012. január 1-jétől jövedelempótlékra jogosultak. A nyilatkozat továbbra is elérhető az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP), valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítóknál, illetve a kifizetőhelyeknél.
Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek minden olyan kismama részére elküldték a nyilatkozatot, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást. A jogszabály szerint januárig visszamenőleg az kapja meg a kompenzációt, aki a május 31-i határidő lejártáig igényelte.
Határidő után
Aki a határidő lejárta után nyújtotta be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem.
A hibásan kitöltött nyomtatványok esetén minden esetben felhívta az OEP az érintett figyelmét a hiánypótlás szükségességére. Aki benyújtotta az igényét május 31-ig - akár hibásan, akár hibátlanul -, és jogosult a jövedelempótlékra, és megkaphatja visszamenőlegesen a jövedelempótlékot.