A későkre komoly bírság vár

Május 31-ig több adatot, bevallást is vár a cégektől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
A hónap végére esik a társaságok 2011. évi társasági adókötelezettségének bevallási határideje, így erre az időpontra mintegy 400 ezer kettős könyvvitelt vezető társaságtól, illetve 15 ezer egyszeres nyilvántartást vezető adózótól várja a dokumentumokat az adóhatóság.

A 2011. adóévre vonatkozóan társasági adókötelezettségüknek a Tao. tv. hatálya alá tartozó egyszeres, illetve kettős könyvvitelt vezető adózók egyaránt a 1129. számú nyomtatvány benyújtásával tesznek eleget. Az egyszeres könyvvitelt vezető adózók korábbi, '28-as számú bevallása megszűnt és tartalmában beépült a 1129. számú bevallásba. A különböző adózói köröknek a nyomtatvány kitöltéséhez, a borítólapon kell jelölni az adózó könyvvezetési módját. Ezt követően kizárólag azok a lapok nyithatók meg, melyek a jelölt adózói kör kötelezettség megállapításához tartozó adatokat tartalmazzák.

Egy héttel a határidő előtt az adózók közel negyede teljesítette kötelezettségét.
A kettős könyvvitelt vezető adózók a társasági adókötelezettségükről, a csekély összegű (de minimis) támogatásokról, illetve az érintett speciális adózói kör a jelzetteken túl az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézeti járadékról, illetve a hitelintézeti különadó kötelezettségről is a 1129. számú bevallásban adnak számot.
A 2012. évre az Eva. tv. szerinti adózást első alkalommal választó adózónak - a társasági adó hatálya alól 2012. január 1-jével kikerült - társasági adókötelezettségét általánosságban május 31-ig a 1171EVA jelű bevalláson kell teljesítenie.

Először bírság, aztán megszüntetés

Szintén május 31-én jár le az a határidő, ameddig a cégnyilvántartásban szereplő, kettős könyvvitelt vezető cégeknek a számviteli törvény szerinti beszámolót el kell küldeniük -elektronikus úton - a céginformációs szolgálat részére. Érdemes időben benyújtani, mivel az adóhatóság akár 500 ezer forintos bírságot is kiszabhat amennyiben nem teljesítjük a határidőt, és felszólítja a későt, hogy 30 napon belül tegyen eleget a kötelezettségének. Amennyiben ezt sem sikerült teljesíteni, úgy az adózó kap egy újabb, 60 napos határidőt és egy 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot.

Abban az esetben, ha az adózó a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének az ismételt felhívás időtartama alatt sem tesz eleget, a NAV a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti az adózó adószámának felfüggesztés nélküli hivatalból történő törléséről és egyúttal kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását. A cégbíróság legkésőbb az állami adóhatóság értesítésének beérkezésétől számított húsz napon belül, ha a cég mulasztását megállapította, a céget megszűntnek nyilvánítja.