A beszámoló-közzététel elmaradása komoly szankcióval jár

Bár még van idő május végéig, a beszámoló közzétételének végső határidejéig, de már most fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen következményekkel jár a leadás elmulasztása.

A beszámoló közzétételének határideje a naptári évvel megegyező üzleti évre vonatkozó éves beszámolók, egyszerűsített éves beszámolók, sajátos egyszerűsített éves beszámolók esetében: május 31.
Korábban a beszámoló elektronikus közzétételére kötelezett szervezetek részére az üzleti év fordulónapját követően 150 nap állt rendelkezésre a közzététel teljesítésére, a konszolidált beszámoló közzétételére kötelezett szervezetek részére pedig 180 nap. Ezeket a mérlegfordulónaptól számított közzétételi határidőket 2012. január 1-től  hónapokban kifejezett határidők váltották fel: sorrendben a 3. hónap, az 5. hónap, illetve a 6. hónap utolsó napja.

Komoly szankciók

A Céginformációs Szolgálat május 31. után, 30 napon belül értesíti az állami adóhatóságot arról, mely társaságok nem teljesítették a közzétételi kötelezettségüket.
Azokról a vállalkozásokról is listát készítenek, amelyek nem, vagy csak részben fizették meg  a kincstárnál vezetett számlára a közzétételi költségtérítést. A listákat átadják a NAV részére, ahonnan az elektronikus feldolgozást követően levélben hívják fel a figyelmet arra, 15 napon belül pótolják az elmaradásokat.
Adószám-felfüggesztés és a cégnyilvántartásból való törlés vár arra a vállalkozásra, amelyik a felszólító levélben előírt 15 napos határidő után sem adja be beszámolóját.

2011-ben ez 22 ezer vállalkozást érintett. Erről bővebben A számviteli beszámoló hiánya miatt huszonkétezer vállalkozást törölt idén az Adóhatóság című írásunkban olvashatnak.