2015-ös adóváltozások - 8. Jön a szappanadó

A változás a köznyelvben csak szappanadóként híresült el, de lényegében a környezetvédelmi termékdíj-fizetés alá tartozó termékek köre bővült, mivel 2015-től  újabb környezetvédelmi kategóriák kerülnek bevezetésre.

Az alábbi fontosabb változások jelentek meg a termékdíjat szabályozó törvényben: 

- A környezetterhelés mértékének megfelelően az egyes termékek különböző, összesen 6 környezetszennyezési kategóriába kerülnek besorolásra, egyre növekvő terhet előírva a besorolt termékekre.

- A díjszabás bázisalapon történik, az egyes kategóriákhoz rendelt súlyszámmal szorozva.

- A termékdíj törvény tárgyi hatálya 2015. január 1-jétől kibővül

  • ez egyéb műanyag termékekkel (pl.: művirág),
  • az egyéb vegyipari termékekkel (pl.: mosószer, tusfürdő),
  • az irodai papírral, valamint
  • a jelenlegi szabályozás hatálya alá nem tartozó elektromos, elektronikai berendezésekkel (pl.: ipari méretű berendezések).

Az „irodai papír" fogalmát a törvényben meg is határozták: az információ hordozására alkalmas író, nyomtató vagy fénymásoló papírt érti a törvényhozó, amely további megmunkálás nélkül alkalmas írásra, nyomtatásra vagy fénymásolásra.

- A törvénymódosítás az egyéb műanyag termékre, egyéb vegyipari termékre és az irodai papírra vonatkozóan meghatározza azt a maximális mennyiséget, amely alatt a kötelezett csekély mennyiségű kibocsátóként átalánydíj-fizetés választására jogosult.

  • A csekély mennyiségű kibocsátó kötelezett termékek átalánya reklámhordozó papír termékáram esetén 8 000 Ft/év;
  • Egyéb műanyag termék termékáram esetén 4 000 Ft/év ;
  • Egyéb vegyipari termék termékáram esetén 4 000 Ft/év;
  • Irodai papír termékáram esetén 4 000 Ft/év.

A csekély mennyiséget egyéb műanyag termékek esetében 2, egyéb vegyipari termékeknél 200 és az irodai papírok esetében ugyancsak 200 kilogrammban határozták meg.

Amennyiben a csekély mennyiséget meghaladja a termék, a szépségápolási szereket kilogrammonként 57 forint, a mosó- és tisztítószereket 11 forint, az irodai papírt pedig kilónként 19 forint termékdíj terheli jövőre a módosított termékdíj törvénynek köszönhetően.