2013-tól egykulcsos lesz az szja, emelkedik a cafetéria utáni eho

Az adó-salátatörvény elfogadásával változott az szja, a béren kívüli juttatások, a biztosítások adózási előírásai, valamint az ügyintézés szabályai is.

SZJA

Az új adószabályok értelmében egységesen 16 százalék lesz a személyi jövedelemadó 2013-tól, miután kivezetik a szuperbruttósítást. Ez leegyszerűsíti az adóalap és az adóelőleg megállapítását, és ténylegesen megvalósul az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer.
Cafetéria
Emelkedett a béren kívüli juttatások közterhe: a jelenlegi 10 százalékos egészségügyi hozzájárulás helyett jövőre 14 százalékos ehot kell fizetni a juttatások után.
Az Erzsébet utalványból jövőre havonta 8000 forint adható kedvezményesen a munkavállalónak.
A jogszabály a kulturális területre is kiterjeszti az adómentes természetbeni juttatási lehetőséget, amelyet 50 ezer forintig már eddig is nyújthattak dolgozóiknak a munkáltatók.
Jövő év január elsejétől kiállítások, színház, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadások, továbbá közművelődési szervezetek által nyújtott kulturális szolgáltatások igénybevételére szóló belépőjegyek, bérletek vásárlására, de akár könyvtári beiratkozási díjára is fordítható ez az összeg.
Az Erzsébet-utalvány 2013-ban is felhasználható lesz melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására a fogyasztásra kész étel vásárlása mellett.
Egy korábbi törvény szerint a települési önkormányzat jegyzője a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekeknek támogatást nyújt fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában. A hatályos törvény azonban nem rendelkezik az ilyen támogatás adómentességéről, ezért a módosítás visszamenőleges hatállyal bevezeti ezt a törvénybe.
Biztosítások adókötelezettsége
Változik a biztosítások adókötelezettsége is: az adómentes és adóköteles biztosítási díj elkülönül. A kockázati biztosítás más személy által fizetett díja továbbra is adómentes, havonta a minimálbér 30 százalékáig. A biztosítás munkáltató által fizetett díja adómentes marad, de csak a rendszeres díj lesz adómentes. Adómentes díj után a biztosító által kifizetett összeg egyéb jövedelemnek minősül, amelyet 27 százalékos eho, 10 év után 14 százalékos eho terhel. Az életbiztosítások után nem kell fizetni kamatadót az egyszeri díjas biztosítások esetében az 5., a rendszeres díjasoknál a 10. év elteltével. Nem kell megfizetni a kamatadót a kamatjövedelem fele után az egyszeri díjas biztosítások 3. évének, a rendszeres díjas biztokisítások 6. évének elteltével.
Ügyintézés
Általános szabály lesz, hogy az adózónak semmilyen eljáráshoz nem kell adóigazolást, vagy együttes adóigazolást kérnie, ha az adóhatóság köztartozásmentes adatbázisában szerepel. Az adóhatósági igazolások kiállításának határideje 8 napról 6 napra csökkent. Emellett egyszerűsödtek a fizetési könnyítés és adómérséklés szabályai is. Rövidültek az önkormányzati adóslisták: a helyi adó és gépjárműadó esetében 10 ezer forintról 100 ezer forintra, magánszemélyeknél pedig 5 ezer forintról 50 ezer forintra emelték a közzétételt megalapozó értékhatárt.