Sikeres karrier 2020-ban!

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó


Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen. 


weboldal: www.dolgozomami.hu, e-mail: info@dolgozomami.hu

Az év utolsó napjaiban szinte mindenki számot vet az idei eredményeivel, sikereivel, kudarcaival. Aki elégedett volt, az általában megfogadja, hogy jövőre is így fog tovább haladni, aki pedig többet szeretett volna elérni, bizonyára az újévi fogadalmaiba azt is beleszövi majd, hogy mit fog másképp csinálni, mire fog jobban figyelni.
Nézzük, mi az a 6 dolog, amit tehetünk jövőre, 2020-ban a sikeres karrierünk érdekében!

Tűzzünk ki célokat!
Ahhoz, hogy meg valósítsuk a céljainkat, elérd a fogadalmainkat, elengedhetetlen alapja, hogy jól fogalmazzuk meg, mit is szeretnénk. Ennek egy egyszerű, könnyen használható módszere a SMART célkitűzés. A mozaikszó minden egyes betűje mind egy-egy fontos jellemzőjét adják a jól kitűzött célnak: S – specific, magyarul konkrét, M – measurable, magyarul mérhető, A – achievable, magyarul elérhető (reálisnak is szokták fordítani), R – relevant, magyarul releváns, és T – time-bound, azaz magyarul időhöz kötött. A jó cél nem általánosságban fogalmazza meg, hogy mire is vágyunk – például kéne egy állás - hanem konkrétan körbeírja, pontos jellemzőkkel, hogy mit akarunk – maradva a korábbi példánál: pénzügyi vagy banki területen egy szakértői pozíciót akarunk elnyerni, mérhető, azaz számokkal, vagy egyéb módon jól körbeírható, hogy elértük-e vagy nem – ilyen tipikusan a béremelés mint cél, reális, azaz nem álom, hanem valóban elérhető, releváns, azaz ránk vonatkozik, nekünk fontos – ezért nem működnek azok a vállalati célkitűzések, ahol nem vonják be a munkatársakat, csak a megvalósítást várják el tőlük, és nem utolsósorban időhöz kötött, azaz van egy adott határidő, ameddig el kell érnünk ezt a célt.
Első lépésként tehát próbáljuk meg eme fenti szempontok alapján megfogalmazni a 2020-as célunkat. Addig ne adjuk fel, míg mind az 5 szempontnak meg nem felel, amit papírra vetettünk.

Legyen reális önismeretünk!
Ahhoz, hogy a karrierünkben sikeresek legyünk, alaposan kell ismerni magunkat, a képességeinket, tudásunkat, gyenge pontjainkat, avagy ahogy szebben mondjuk, a fejlesztendő területeinket. Ha tudjuk, miben vagyunk erősek, mit szeretünk csinálni, és erre próbálunk építeni a karrierünk során, nagyobb az esélyünk, hiszen a siker sokszor ahhoz köthető, hogy azt csináljuk, amit szeretünk és kihasználhatjuk az erősségeinket, a képességeinket. Ilyenkor a munkavégzés nem teher, nem fáradtság, hanem öröm, s így az eredményeink is szárnyakat kapnak. Ám ha azt is tudjuk, hogy a vágyott sikertől távol tart minket egy hiányosságunk – legyen ez tudásbeli hiány, vagy egy személyiségjegyünk – tudatosan kell dolgoznunk ezen, tanulással, képzéssel, fejlesztéssel. Az alapos és reális önismeret már fél siker, ehhez már csak a saját szorgalmunkat kell hozzá tenni.

Tanuljunk!
A legtöbb szakmában a folyamatos képzés, tanulás elengedhetetlen, így a sikeres karrierünk attól is függ a jövőben, hogy nyomon követjük-e a szakmánk képzési igényeit, s időben reagálunk-e erre? Ha a munkáltatónk küld el minket képzésre, örüljünk neki, de ha nem finanszírozza, akkor se mondjunk le erről, keressünk olyan tanulási formákat, amik ingyenesek (szakirodalom, szakmai blogok, ingyenes egyetemi kurzusok világszerte…). Ha szükséges, a siker érdekében váltsunk szakmát, tanuljunk új dolgokat, szerezzünk új képesítést, új nyelvtudást!

Önmarketing
„Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani!” – tartja a mondás, s ez a mostani világban nagyon igaz. Hiába vagyunk jól képzett szakemberek, hiába van nagy szaktudásunk, szorgalmunk, ha ezt a külvilág felé nem tudjuk megfelelően prezentálni. Álláskeresés során a közösségi média profi használata már elengedhetetlen, a Linkedin és a Facebook profilt nagyon sok HR-es leellenőrzi, így ha ott nem tudjuk kellően vonzóan bemutatni magunkat, a tudásunkat, bizony háttérbe fogunk szorulni. De ugyanez igaz a meglévő munkahelyünkön is: az elért eredményeinket adott esetben, jó helyen, jó időben prezentálni kell a vezetőség felé, hogy tudjanak róla, mert év végén már senki nem emlékszi rá, hogy ki is kötötte azt a nagy üzletet tavasszal, vagy ki húzta ki a bajból nyár elején a céget. Kiválóan alkalmas erre a teljesítményértékelő beszélgetés, vagy egy külön kért időpont a főnöknél – lehetőleg az éves fizetésemelésekről való döntés előtt!

Építsük a szakmai kapcsolatrendszerünket
Ahhoz, hogy folyamatosan karban legyen tartva a kapcsolatrendszerünk, s igény esetén legyenek olyan emberek, akikhez kisebb szívességekért fordulhatunk, vegyünk részt konferenciákon, továbbképzéseken, workshopokon, legyünk tagja 2-3 szakmai klubnak. Az új kapcsolatok kialakítása és a meglévő jó kapcsolatok fejlesztése mellett talán a következő állásunk is itt talál majd ránk!

Hagyjuk magunk mögött a komfortzónánkat!
A kényelmes, biztonságos, ismert környezet nyugalmat és állandóságot adhat, de a karrierünknek nem mindig erre van szüksége! Ahhoz hogy előre lendüljünk, hogy új helyzetekbe, új lehetőségekhez jussunk, keresni kell a kihívásokat, vagyis el kell hagynunk a kényelmes, biztos hátteret, s új, első pillantásra talán merésznek tűnő dolgokat is ki kell próbálnunk. Aki nyelvet tanul, bátran fizessen be egy néhány napos utazásra az adott országban, s tesztelje le élesben a nyelvtudását, sőt, a munkahelyünkön is lehet jelentkezni olyan feladatokra, projektekbe, ahol valami újat tapasztalunk, s ahol nekünk is valami újat kell alkotnunk!

A sikernek sokféle mérőszáma van, ne ragadjunk le a pénznél, ennél tágabban szemléljük a karrierünk fejlődését! Egy számunkra fontos magánéleti cél összehangolása az amúgy jól futó karrierünkkel, egy új nyelv megtanulása, egy új képzés, vagy egy új szakmai klubba való belépés és aktív szerepvállalás ugyanúgy a siker fokmérője lehet 2020-ban!

Hamarosan induló OKJ-s tanfolyamok:

Szakértőink


Kreditpontok 2020.

Tudásháló

  • Számvitel, adózás, tb hírek
  • Karrier hírek, tanácsok

Partnerek