Változások a termékdíj, az energiaadó, és a chipsadó szabályaiban

2013. január 1-től az energiaadóval, népegészségügyi termékadóval, valamint a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat a NAV látja el.

Azonban fontos tudni, hogy az ezt megelőző időszakra vonatkozó környezetvédelmi termékdíj, energiaadó és népegészségügyi termékadó bevallásokat (a bevalláspótlást és az önellenőrzést is) 2013. február 14-éig még a vámhatósághoz kell benyújtani és a befizetéseket is a vámhatósághoz kell teljesíteni.

2013. február 14-ét követően a környezetvédelmi termékdíj, energiaadó és népegészségügyi termékadó bevallásokat (bevalláspótlást, önellenőrzést) már a NAV-hoz kell benyújtani, melyekkel kapcsolatos nyilvántartási, javítási feladatokat is az állami adóhatóság látja el. 2013. február 14-ét követően a befizetéseket is az állami adóhatósághoz kell teljesíteni.

Képviselet ellátása a környezetvédelmi termékdíjnál

A hatáskör módosulással párhuzamosan a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény képviseletre vonatkozó korábbi szabályainak túlnyomó részét is hatályon kívül helyezték, és 2013. január 1-től főszabály szerint a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyekben a képviseletre az adózás rendjéről szóló törvény szabályait kell alkalmazni.
Ennek értelmében a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettséggel érintett adózóknak az állami adóhatóság előtti képviselet ellátására adott állandó meghatalmazás bejelentését 2013. január 1-jétől, az erre rendszeresített 13VAMO jelű nyomtatványon, illetve az elektronikus ügyintézésre vonatkozó képviselet bejelentésekoretén a 13T180 jelű adatlapon kell teljesíteniük.
A NAV vámszervéhez korábban a „BEJKE” elnevezésű adatlapokon, a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyekre vonatkozóan bejelentett meghatalmazottak képviseleti jogosultsága a jövőben is kizárólag a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyeken belül adott ügycsoport(ok)ra vonatkozik.
Amennyiben az állandó meghatalmazott képviseleti jogának alkalmazhatóságát nem csupán a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettséggel kapcsolatos adott ügycsoportra, hanem az adóügyekre (többek között a környezetvédelmi termékdíjra) vonatkozóan általános jelleggel kívánják megadni, be kell nyújtani a 13VAMO nyomtatványt (ahhoz csatolva az állandó meghatalmazást is)

Az adózás rendjéről szóló törvény 2013. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint a képviseleti jogosultságot ellátó személyek köre kiegészül a termékdíj ügyintéző szakképesítéssel rendelkező személlyel (környezetvédelmi termékdíj ügyintéző). A környezetvédelmi termékdíj ügyintéző, tekintettel arra, hogy kizárólag környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyekben járhat el, az alábbi adóügyeket intézheti elektronikusan:
•    a bizonylatok közül kizárólag a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó bizonylatokat küldheti be,
•    folyószámla kivonatot kérdezhet le,
•    a meghatalmazó állami adóhatóságnál nyilvántartott adatait kérdezheti le,
•    fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmeket nyújthat be elektronikus úton,
•    jogosult lehet az esetleges végrehajtási eljárás során elektronikus kapcsolattartásra, amennyiben erre a képviselt adózó meghatalmazza, vagy megbízza, és ennek tényét az adóhatóságnál a 13T180 jelű adatlapon bejelenti.
Az energiaadó, a népegészségügyi termékadó, valamint a környezetvédelmi termékdíj állami adóhatósághoz kerülése miatt az Elektronikus Ügyfél Címtárban (a vámhatóság előtti ügyek elektronikus intézésére vonatkozó jogosultságok nyilvántartásában) szereplő, az energiaadó, a népegészségügyi termékadó, valamint a környezetvédelmi termékdíj ügyek bevallásainak, bizonylatainak elektronikus benyújtására vonatkozó jogosultsággal rendelkező képviselők (így a környezetvédelmi termékdíj ügyintéző is) ezeket az ügyeket 2013-ban is intézhetik elektronikusan külön bejelentés nélkül.
Vagyis, ha a környezetvédelmi termékdíj ügyintéző kizárólag a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó bizonylatok beküldésére volt jogosult, amelyet az R01 jelű nyomtatványon bejelentett, nem kell ismételten bejelentést tennie az adóhatósághoz.

Forrás: NAV tájékoztató