Üzemanyag elszámolása külföldi fuvar esetén

Számviteli szakértőnktől egy fuvarozással foglalkozó Kft. kért segítséget az üzemanyag külföldi fuvar esetén történő elszámolásával kapcsolatban. A téma sokakat érinthet, ezért érdemes áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

1., Az üzemenyag-elszámolás bizonylata
Az üzemanyag költség számviteli elszámolásának alapbizonylata  a cég nevére szóló számla.
Nyilvánvalóan, ha ilyen bizonylatot a nemzetközi árufuvarozás teljes útszakaszára nem lehet - különböző okok miatt - kapni, akkor valamilyen más módon, hiteles formában kell azt kiváltani.
A cég nevére kiállított nemzetközi fuvarlevél dokumentálja az indulási és az érkezési hely között megtett utat.
Egy-egy külföldi út befejezésekor az árufuvarozást végző  elkészíti az ilyen jogcímen felmerült költségek elszámolását, amelyhez csatolja a nemzetközi fuvarlevél másolatát.
2. Az áfa levonási jog
Az áfa tv. 124 §, illetve 125 § tartalmazza az adólevonási jog korlátozását, illetve a jog korlátozása  alóli kivételeket.
3.Az elszámolás árfolyama
A külföldi útiköltségek fedezetére - elszámolási kötelezettséggel - átadott valutát az átadás napjára vonatkozó - választott - devizaárfolyamon kell forintra átszámítani, és a munkavállalókkal szembeni követelések között  kell kimutatni:
T 3613 - K 3821
Amennyiben a valuta a valutapénztárba az előbbi devizaárfolyamtól eltérő árfolyamon került be, a valutapénztár-számlán a valuta dolgozóknak történő átadásakor árfolyam-különbözet realizálódhat
T 3821 - K 9761 vagy T 8761 - K 3821
A külföldre kiküldött dolgozó hazaérkezésekor elszámol az átvett valuta felhasználásáról a külföldi üzemanyagszámlák átadásával. Az így átadott külföldi számlák alapján az anyagfelhasználás forintértékét az Szt. 48. §-a (7) bekezdésének b) pontja szerint kell meghatározni.
 Ha különböző időpontokban történt az üzemanyag vételezése, s eltérő időponttal került sor a számlák kiállítására, és a számla szerinti teljesítés napjára vonatkozó - választott - devizaárfolyamon kell az anyagfelhasználás forintértékét megállapítani, azzal csökkenteni az elszámolási kötelezettséget, akkor az elszámolásra benyújtott számlánként eltérő mértékű és előjelű árfolyam-különbözetek lehetnek.
T 511 - K 3613
Amennyiben az előlegként átadott valuta felhasználását - az előbbiek szerint - a dolgozóknak történő átadáskor alkalmazott devizaárfolyamtól eltérő árfolyamon kell költségként elszámolni, akkor a munkavállalókkal szembeni követelések számlán is - minden egyes elszámolás után - lehet árfolyamkülönbözet
T 3613 - K 9762 vagy T 8762 - K 3613
Célszerű azonban először kötelezettségként elszámolni az üzemanyag felhasználásáról szóló számlákat a teljesítés napjára vonatkozó - választott – devizaárfolyamon:
T 511 - K 454
majd az elköltött valuta nyilvántartási árfolyamán csökkenteni az így kimutatott kötelezettséget:
T 454 - K 3613
ezt követően az árfolyamkülönbözet - mint a beszerzéshez kapcsolódó árfolyamkülönbözet - a kötelezettség számlával szemben számolandó el
T 454 - K 9762 vagy T 8762 - K 454.

4.Szabályozás
Az Üzemanyag elszámolással kapcsolatos kérdéseket a vállalkozás Számviteli Politikájában szabályozni kell.

Ha bármilyen szakmai kérdése merül fel, keresse Ön is szakértőnket a Pallas Számviteli Szakmai Műhelyében.
(Forrás: Számviteli Szakmai Műhely)