Utazási költségtérítés 2014-ben

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés feltételeit a 39/2010. számú Kormányrendelet szabályozza. Ennek alapján a munkáltatónak költségtérítést kell fizetnie azoknak a munkavállalóinak, akiknek a lakóhelye és a munkahelye nem azonos helységben van. A munkáltató által fizetett összeg 2014-ben havonta 35.200 forint lehet.

Ha a munkavállaló napi szinten a munkahelye közigazgatási határán kívülről érkezik dolgozni, esetleg hétvégén a munkahelye környezetéből hazautazik állandó lakóhelyére, akkor a rendelet szerinti költségtérítést kapja.

A szabályozás alapján a munkáltatónak a jegy vagy bérlet árának 86 százalékát kell a munkavállalójának megfizetnie. Ezt a térítést azonban a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint teljes egészében nem kell figyelembe venni a jövedelem kiszámításánál. Így a munkáltató az utazás teljes költségét kifizetheti adómentesen.

 

A rendelet 3. §-a szerint a napi munkába járáshoz a 2. osztályú vasút, helyközi és elővárosi busz, HÉV, hajó, komp, rév vehető igénybe, de a hazautazáshoz az előbbieken túl akár légiközlekedést is használhat és elszámolhat a dolgozó.