Uniós program a fogyatékossággal élők foglalkoztatására

A fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatását és képzését támogatja egy most elindított uniós program – adta közre az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett csaknem 12 milliárd forint keretösszegű, 2015 nyaráig futó projekt célja, hogy a jelenleg rehabilitációs ellátásban, járadékban részesülő emberek munkába állhassanak, és ha ehhez szükségük van egy szakma vagy más képzettség megszerzésére, akkor erre is lehetőségük legyen.
A projektbe összesen 10 ezer megváltozott munkaképességű embert szeretnének bevonni, akik személyre szabott segítséget kapnak majd az ország 85 pontján. A teljes egészében európai uniós finanszírozású projekt "gazdája" a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH), az intézmény a kormányhivatalok szakigazgatási szerveinek bevonásával végzi majd tanácsadói tevékenységet.
A projektre munkaadók jelentkezését is várják, ők az általuk felvett munkavállalók után 5 hónapig megkapják a teljes munkabért. Erre a lehetőségre bármely, a nyílt munkaerőpiacon tevékenykedő munkaadó jelentkezhet, tehát nincs szükség akkreditációra, mint más támogatás esetén.
Az érintett munkaadók és munkavállalók az NRSZH honlapján találják meg azoknak az irodáknak a listáját, ahol - lakóhelytől függetlenül - jelentkezhetnek.
A megváltozott munkaképességűeknek - köztük mozgásukban korlátozottaknak, látás- és hallássérülteknek - nem csoportos képzéseken kell majd részt venniük, hanem maguk dönthetik el, mit tanulnak.
Az érintettek utalványokat kapnak, amelyeket maguk válthatnak be az általuk választott akkreditált képzési intézményekben.