Osztalékfizetéskor fizetőképességi nyilatkozatot kell tenni

Ha egy vállalkozás taggyűlése osztalék kifizetéséről határoz, ún. fizetőképességi nyilatkozatot kell tennie.
A beszámolót  készítő vállalkozásoknak május 31-ig kell az elkészült beszámolót benyújtaniuk. A beszámolót taggyűlésnek kell elfogadni. A taggyűlés határozhat osztalék kifizetéséről, amennyiben a vállalkozás elegendő nyereséget termelt.
Ha a taggyűlés osztalék kifizetéséről dönt, ez egy újabb beszámolási kötelezettséget jelent a vállalkozásra nézve.
A cég vezető tisztségviselőjének nyilatkoznia kell, hogy az osztalék kifizetése nem veszélyezteti a vállalkozás biztonságos működését és nem sérti a hitelezők érdekeit. Ez az ún. fizetőképességi nyilatkozat.
Osztalék fizetése esetén a fizetőképességi nyilatkozat benyújtásának módjáról a 2006. évi IV., a gazdasági társaságokról szóló törvény 131. §. 3. pontja rendelkezik:
"Az ügyvezetőnek írásban nyilatkoznia kell a taggyűlésnek arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését. A nyilatkozat megtételének elmulasztásával történő kifizetéssel, illetve valótlan nyilatkozat tételével okozott károkért az ügyvezető a vezető tisztségviselőkre vonatkozó általános rendelkezések szerint felel. Az ügyvezető köteles a nyilatkozatot 30 napon belül a cégbírósághoz elektronikus úton benyújtani. A bejelentés nem jár illetékfizetési és közzétételi kötelezettséggel”.
A törvény értelmében ezt a dokumentumot elektronikus formában történő beküldés esetén digitális aláírással ellátott módon kell a cégbíróság részére megküldeni, mert a beküldés ténye csak így igazolható hitelt érdemlő módon, hiszen a beküldésről csak ebben az esetben kapunk elektronikus visszaigazolást.