Mennyi járulékot fizet egy kft. magyar állampolgár tagja, ha nem rendelkezik belföldi székhellyel?

TB szakmai műhelyünkben érdeklődtek arról, hogyan kell megállapítani egy Kft-nél a járulékot, ha a tag személyesen és ténylegesen közreműködik a társaság tevékenységében és a tag magyar állampolgár, de nem rendelkezik belföldi lakhellyel?
Szakértőnk válasza: A magyar biztosítási jogviszony független a magyar állampolgárságtól, és a magyar lakóhelytől. Azaz biztosított lehet Magyarországon egy olyan külföldi állampolgár is, akinek a lakóhelye külföldön van, ha magyar társadalombiztosítás szerinti jogviszonyban dolgozik.
Az ügyvezetői tevékenység, társadalombiztosítási szempontból munkaviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban látható el.
A kérdésben leírt tag társas vállalkozói jogviszonyban látja el az ügyvezetői tevékenységet. Ez esetben a 10 százalék nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, a 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese.
A biztosított ügyvezető után meg kell fizetni a 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót is, amelynek alapja havonta legalább a minimálbér 112,5 százaléka. (Minimálbér: havi 98.000. forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 114.000. forint - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is.)