Meglepő időben is jöhet az adóellenőr

Augusztus végéig tart a szokásos nyári adóellenőrzés-sorozat. A fesztiválokon munkaidőn kívül is lehet számítani az ellenőrök felbukkanására.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012. július 2-án kezdi meg nyári ellenőrzéssorozatát. Az országos akció során - a korábbi években is követett gyakorlatnak megfelelően - az adóellenőrök és pénzügyőrök egyebek mellett a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, strandokon, a nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken egyaránt vizsgálódnak. Az ellenőrzéssorozat augusztus 31-ig tart - közölte a hivatal.
Az ellenőrök a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a forgalmazott árucikk eredetét, a jövedéki termék forgalmazását, valamint a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják kiemelten.
Csakúgy mint az elmúlt évben, az idén is ott lesznek az adóhatóság emberei például a Sziget Fesztiválon, a Hungaroringen, a Művészetek Völgyében, de kisebb vásárokon is felbukkanhatnak, akár munkaidő után is. Tavaly ugyanis ez utóbbiakon fordult elő nagyobb arányban mulasztás, míg a nagyobb rendezvényeken már "számítottak" az ellenőrzésre.