Léteznek még táppénzellenőrök!

Talán akad, aki emlékszik arra, mikor még az „átkosban“ a táppénznen lévőket rendszeresen ellenőrizték, hogy valóban betegek-e vagy csak „lógni“ akarnak a munkából betegség címén.

Meglepő, de a a Medicalonline.hu írása rámutat arra, hogy jogszabály szerint napjainkban is lehetséges, hogy a munkáltató kezdeményezze táppénzen lévő munkavállalójának felülvizsgálatát. A legtöbb ilyen ellenőrzést a cégek 2009-2010-ben kérték, amikor az elbocsájtások idején sokan igyekeztek, akár átmenetileg ezt a menekülési útvonalat választani. 

Az OEP-nél ez a szolgáltatás igénybe vehető, 15 800 forintos igazgatási szolgáltatási díjért cserébe. A gazdasági helyzet javulásával a megkeresések száma csökkent. Tavaly mindössze 248, míg idén az év első öt hónapjában 106 munkáltató kérte betegállományban lévő dolgozójának ellenőrzését. 

Emellett a hivatal is végez saját ellenőrzéseket, általában a 30 napon túl tartó betegállományok esetében. Ezek 10-15 százalékánál derül ki, hogy már dolgozhatna a munkavállaló. A munkáltatók által kezdeményezett vizsgálatoknál ez az arány 6 százalék. 

Amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki jogalap nélkül vette igénybe a táppénzt, azzal visszafizettetik az ilyen címszó alatt átutalt összeget. 

Ajánlatos tehát óvatosnak lenni betegszabadság alatt a posztolással, ugyanis a munkavállaló könnyen ellenőrzést vonhat magára, ha betegsége idején strandolós képeket töltöget a közösségi portálokra.