Fontos május végi adózási feladatok

Május vége nemcsak a beszámoló készítésnek, hanem az éves társaságiadó-bevallás benyújtásának, az iparűzési adó, az innovációs járulék és a hitelintézeti járadék bevallásának határideje is.
Néhány új, a 2012-es bevallásban először alkalmazandó módosításra érdemes külön figyelmet fordítani. Ilyen például a társasági adó kiszámításánál, hogy módosult az elhatárolt veszteség felhasználhatósága.
Ennek értelmében az elhatárolt veszteség nélkül számított pozitív adóalap 50 százalékáig lehet az elhatárolt veszteséget az adott évben felhasználni. A maradék veszteség értelemszerűen továbbvihető a következő évekre.
Emellett módosult a veszteség továbbvihetőségének a lehetősége is azokban az esetekben, amikor átalakulás vagy tulajdonosváltozás során az adózóban közvetve vagy közvetlenül többségi befolyást szerez (rendelkezik) egy tag. Ilyen esetekben további feltételeknek kell megfelelni, hogy a korábbi évek elhatárolt veszteségét (ideértve a jogelőd veszteségét is) az adózó felhasználhassa.
A transzferár-dokumentációs kötelezettség teljesítésével kapcsolatosan további új szabályokat vezetett be a törvényhozó, amelyeket már 2011-re is figyelembe vehettek az adózók. Így a vállalatok az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatásokra korlátozott nyilvántartási kötelezettséget alkalmazhatnak, az olyan szerződés szerinti teljesítések esetén pedig, amelyek a szokásos piaci áron az 50 millió forintot nem haladják meg, mentesülhetnek a nyilvántartási kötelezettség alól.
Fontos tudni, hogy május 31. a kötelező transzferár-dokumentáció elkészítésének legkésőbbi határideje is egyben.
Az iparűzésiadó-alap megállapításának szabályai 2013-tól jelentősen megváltoztak: az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke sávos rendszerben, összeghatártól függően korlátozottan levonható; továbbá kapcsolt vállalkozások adóalapját bizonyos esetben összevontan, konszolidáltan kell megállapítani.
Ugyan az új szabályokat a 2012-es adókötelezettség bevallása során még nem kell alkalmazni, azonban a 2012-re benyújtandó bevalláson az adóelőlegek megállapításánál már figyelembe kell venni őket.
Ez azt jelenti, hogy az előleg összegét a 2012. évi adatok, de a 2013. évi változások alapján kell meghatározni.