Érdemes figyelni az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeire

A kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűnésével növekvő szerepe lehet az öngondoskodásban az önkéntes nyugdíjpénztáraknak. Azonban a  pénztárak nagyon eltérő mértékű díjakat számítanak fel saját működési költségeik fedezetére: a piacon akár 16,4 százalékos különbség is előfordul.

A legrosszabbul azok járhatnak, akik keveset tudnak havonta idősebb korukra félretenni. Havi 1-2 ezer forintos befizetéssel eleve csak nagyon kevés helyen elégednek meg. A mezőny havi 5,3 ezer forint feletti összegnél válik teljessé – tehát legalább ennyi havi megtakarítást kell elhelyezni ahhoz, hogy bármelyik kasszánál tag lehessen valaki.
Az enpenzem.hu számításai szerint a legdrágábban dolgozó és a legolcsóbbak közötti költségszint-különbség átlagosan 8,8 százalék. Ugyanakkor a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint a pénztárak átlagos hozama tavaly 7,2 százalék volt.
Vagyis a legolcsóbban és legdrágábban dolgozó pénztárak költségszintje közötti százalékos eltérés több, mint a nyugdíjpénztárak által elért éves átlagos hozam!
Ezért az önkéntes pénztár kiválasztása előtt mindenképpen érdemes tájékozódni nem csak a hozamadatokról, hanem a tagok felé felszámolt költségekről is.