Ellenőrzik a dinnyeárusokat

A Dél-dunántúli adóellenőrök kiemelten ellenőrzik az alkalmi kitelepüléseken, utak mentén mezőgazdasági terméket -jellemzően dinnyét és egyéb gyümölcsöt- árusítókat.
A dinnyeárusokat június 20-tól a  Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is ellenőrzi.

A friss gyümölcsök megjelenésével párhuzamosan egyre nagyobb számban fordul elő, hogy a termelők a házuk előtt, vagy utak mentén értékesítik termékeiket. Erre a formára is konkrét adójogi szabályozás vonatkozik: az árusok mezőgazdasági tevékenységet vállalkozóként vagy őstermelőként folytathatnak.
Az őstermelőkre vonatkozó adók kedvezőbbek, mint a vállalkozók esetében, viszont vannak kötelezettségek, amelyeket be kell tartaniuk. A mezőgazdasági termék értékesítése gazdasági tevékenység, hiszen fizetnek érte, tehát, aki ezzel foglalkozik az áfa-alanynak minősül, és az általa végzett értékesítésről bizonylatot köteles kiállítani.
Az adóhivatal tájékoztatása aszerint az őstermelők körében végzett ellenőrzések fele hiányosságot tárt fel.  A leggyakoribb, hogy nem állítanak ki bizonylatot.
A dinnyeárusok fokozott figyelemre számíthatnak, hiszen június 20-tól a  Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is ellenőrzi őket abból a célból, hogy az őstermelők közül csak azok árusíthassanak a kijelölt, forgalmas helyeken magyar görögdinnyét, akik saját termésüket értékesítik.
Az őstermelők a városközpontokban, forgalmas helyeken dinnyeárusítási lehetőséget kapnak. A kijelölt területeken csak olyan gazdák árusíthattak, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek.