Diákmunka – végzett tanulók számára is meghosszabbítva

Már nem a tanév végéig, hanem a diákigazolvány érvényességéig, azaz október 31-ig vállalhatnak legálisan munkát a diákok.
A jogszabályi változásnak köszönhetően augusztus 29-től már azon végzős középiskolások és hallgatók is vállalhatnak diákmunkát, akiknek eddig azért nem volt lehetőségük, mert lejárt az iskolalátogatási igazolásuk érvényessége. A diákok ugyanis a tavaszi félév után október 31-ig, az őszi félév után pedig március 31-ig tartó időszakban is lehetőséget kaptak, hogy tovább dolgozhassanak iskolaszövetkezeti rendszerben.
Mintegy 130 ezer diák dolgozik a tanulás mellett évente, a minimálbértől a jól fizető, szaktudást igénylő állásig, az irodaitól a napraforgószirom-szedőig mindenféle munkára van kereslet. Ma már a tanév vége sem akadály, egy kormányrendelet szerint ugyanis augusztus 29-től már nem a tanév végéig, hanem a diákigazolvány érvényességéig, azaz október 31-ig vállalhatnak legálisan munkát. (A  tavaszi félév után október 31-ig, az őszi félév után március 31-ig tart a végzős középiskolások és hallgatók tanulói, illetve hallgatói jogviszonya.) Mindez évente 30 ezer fiatalnak jelenthet plusz munkalehetőséget.
A korábbi szabályozás szerint az utolsó vizsga letételekor megszűnt a jogviszony, így sem az érettségizettek, sem a mesterképzésre készülő diákok nem vállalhattak ilyen munkát, mert ha június végén végeztek, megszakadt a jogviszony, így a nyári munkát ki kellett hagyniuk, egészen szeptemberig, amikor aztán az új helyen újra megkapták a diákigazolványt.