Célkeresztben a kamarai díj befizetése

Az idei évben a vállalkozások majdnem egyharmada maradt adósa a kamaráknak az éves kamarai díjjal, melynek nagysága 5000 Ft. A nemfizetőket behajtási eljárás keretében a NAV munkatársai keresik majd meg, ami a kamarai díjon felül további minimum 10ezer forint eljárási díj megfizetését jelenti a nemfizetőknek (bár adóbírságot a hatóság nem szabhat ki).

A NAV az illetékes területi kamarák bejelentése alapján folytatja majd le a végrehajtási eljárást az érintett adózókkal szemben. A hatóság az adózás rendjéről szóló törvény köztartozásokra vonatkozó behajtási szabályai által biztosított valamennyi eszközt igénybe veszi majd a követelések behajtása érdekében (így a végrehajtási átvezetést, inkasszót, jövedelemletiltást, ingó és kivételes esetben ingatlan végrehajtást.)

Érdemes tehát az eddig nem fizető cégeknek még a behajtási eljárás megkezdése előtt a területi kamaránál - pótlékmentesen - befizetni az elmaradt összeget. 

(A kamarák a befolyt díjért cserébe három, törvényben is nevesített ingyenes szolgáltatást nyújtanak a vállalkozások számára: általános gazdasági, pénzügyi, adózási és hiteltanácsadást, pályázati tanácsadást, valamint üzleti partner közvetítést. Ezen túl további ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatások is igénybe vehetők, úgymint munkaügyi, munkavédelmi tanácsadás, fogyasztóvédelmi tájékoztatás, szakmai klubok, hírlevelek, az Európai Vállalkozásfejlesztési Hálózat szolgáltatásai, szakképzés, közbeszerzési és innovációs tanácsadás, kamarai beszerzési közösségek.)

forrás: ado.hu