Cégalapítás Ausztriában

Sokakat érdekelhet, melyek az ausztriai cégalapítás szabályai, ezért nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

Az EU tagállamok polgárai, akik Ausztriában ipari tevékenység gyakorlása céljából telepszenek le, állampolgárság tekintetében az osztrák polgárokkal azonos jogállásúak. Így a magyar állampolgárok szabadon alapíthatnak céget, azonban az iparűzéshez az osztrák iparűzési törvény szerinti jogosultságot nekik is meg kell szerezniük.
A cégformák hasonlóak a magyar társasági formákhoz - külföldiek számára az osztrák jogrend lehetővé teszi az ún. tőketársaságok (pl. AG,GmbH), és a jogi személyiséggel nem rendelkező ún. személyi társaságok (pl. OHG, OEG, KG) létesítését is.
A részvénytársaság (Aktiengesellschaft) tagjai részvényekre szétosztott alaptőkében részesednek anélkül, hogy a társaság kötelezettségeiért személyesen felelnének, minimális alaptőkéje 70 000 Euro. Az alapításnál a részvényeseknek a névérték min. ¼-ét -17 500 Euro-t kell befizetniük, az apportot teljes mértékben biztosítani kell. Nem lehet részvényeket kibocsátani, míg a társaság nincs bejegyezve. Az AG jogi létrejötte a Firmenbuch-Handelsregister-be történő cégbejegyzéssel valósul meg. A bejegyzés előtti kötelezettségekért a társaság nevében tevékenykedő személyes felelősséggel tartozik.
A tevékenység megkezdése előtt meg kell szerezni az iparűzési jogosítványt (Gewerbeberechtigung), amellyel egyidejűleg meg kell adni a tevékenységre megfelelő alkalmassággal rendelkező személy nevét is. Az AG képviseleti szerve az igazgatóság, a felügyelő bizottság, a részvényesek közgyűlése és a hites könyvvizsgáló.
Ugyancsak jogi személyiséggel rendelkezik az osztrák Ges.m.b.H társasági forma, amely nagyon hasonló a német GmbH és magyar Kft formához. A tagok üzletrészekkel vesznek részt a társaságban. A társasági szerződést közjegyző előtt kell aláírni közjegyzői okirat kíséretében.
A minimális alapító tőke 35 000 Euro, ( társasági tagonként min. 70,- Euro), a törzstőke legalább felét készpénzben kell befizetni, illetve ha a társaság alaptőkéje nem éri el a 70 000 Euro-t a minimális 17 500 Euro-t kell befizetni. A céget be kell jegyeztetni a cégbíróságon, és a cégregiszterben regisztáltatni kell.
A kereskedelmi és iparűzési jog (Gewerberechtigung) a társaságot illeti meg, ezért a cégbejegyzést követően történhet meg a tevékenység bejelentése (Gewerbeanmeldung) vagy ha szükséges engedélyeztetése (Gewerbeberechtigung). Lényeges, hogy a vállalkozás tárgyaként szerepeljen a végezni kívánt tevékenység. Iparűzésre jogosult ügyvezető alkalmazása előírás. Ha a tevékenység szabad vagy nem engedélyköteles kötött iparhoz vagy kisiparhoz tartozik, akkor ezt be kell jelenteni a tevékenység helye szerint illetékes járási fõnökségen (Bécsben a Kerületi Elöljárósági Hivatalnál). Az engedélyköteles kötött ipar esetében a tartományi főnök illetékes (Bécsben: 63. sz. Elöljárósági Osztály).
Kamarai tagság minden jogi személy részére kötelező Ausztriában.
Az osztrák jogrend külföldiek számára lehetővé teszi jogi személyiséggel nem rendelkező cégforma létesítését is - ilyen pl. a közkereseti társaság (Offene Handelsgesellschaft, OHG) és a kisüzemi közkereseti társaság (Offene Erwerbgesellschaft, OEG).
Mindkettő két vagy több természetes vagy jogi személy közössége, akik együttesen és külön-külön is korlátlanul felelnek a társaság kötelezettségeiért. Ezt a társasági formát általában akkor hozzák létre, ha a vállalkozás előre felmérhető, stabil és a tagok a több éves együttműködés eredményeként kölcsönös bizalomra építve úgy gondolják, hogy személyes oldalról nincs tartanivaló az üzletmenetet illetően. A kisüzemi közkereseti társaság a közkereseti társaságtól különösen a vállalkozás méretében különbözik. Az OEG esetében a vállalkozás mérete nem haladhatja meg a kisipar méreteit, amelynek irányértékeként 363 e Euro alatti éves forgalom tekinthető.
A társasági szerződés megkötése után a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságot a társasági tagoknak be kell jegyezteniük a cégjegyzékbe, működését ezt követően kezdheti meg.
Amennyiben a társaság ipari tevékenységet kíván folytatni, akkor a társaságnak iparengedélyt kell kérnie, amely a társaság nevére szól. Ahhoz, hogy a társaság megkapja az iparengedélyt, az iparűzési törvény előírásainak megfelelő ügyvezetőt kell kinevezni.
Ugyancsak létezik a magyarországihoz hasonló jogi személyiség nélküli betéti társaság (Kommanditerwerbgesellschaft és KG.) forma. A betéti társaság legalább egy korlátlan felelősséget viselő beltagból és legalább egy kültagból áll, akinek a felelőssége a befizetett tőkéje arányában érvényesül. A társaságot a cégbíróságon be kell jegyeztetni. A céget a beltag vezeti. A beltag lehet Ges.m.b.H. is, amely a felelősséget korlátozza.
Azonban fontos tudnivaló, hogy a cég alapítása nem jelent egyúttal automatikus munkavállalási lehetőséget a magyar alkalmazottak számára. A cégalapításhoz mindenképpen célszerű osztrák munkajogban és cégjogban járatos ügyvéd, valamint adótanácsadó közreműködését igénybe venni.
(forrás: Magyar Köztársaság ausztriai nagykövetsége)
Kapcsolódó írás:Ausztriai egyéni vállalkozás alapítás