Adóváltozások 2012.- Béren kívüli juttatások - Cafetéria elemek

Az SZJA törvény 71. §. értelmében  2012. január 1-től béren kívüli juttatásnak minősülnek az alábbi juttatások:

Széchenyi Pihenő Kártyánál

- vendéglátás alszámlára befizetett összeg, max. 150 ezer forint/év,
- a szálláshely alszámlájára befizetett összeg, max. 225 ezer forint/év,
- és szabadidős szolgáltatás alszámlára befizetett összeg, max. 75 ezer forint/év.

Január 1-től változik az étkezési utalványok, mint cafeteria elemek szabályozása is.
A munkahelyi étkeztetésnek minősülő, a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás formájában juttatott jövedelem havi 12.500 forint mértékéig számít béren kívüli juttatásnak.

Bevezetésre kerül a fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító ún. Erzsébet-utalvány, amelynek formájában adható juttatás értéke havi 5 ezer forintot meg nem haladó értékben minősül béren kívüli juttatásnak. 2012.december 31-ig az  Erzsébet-utalvány melegkonyhás vendéglátóhelyeken történő étkezési szolgáltatás vásárlására is felhasználható.
(az Erzsébet-utalvány kibocsátásának részletes szabályait a társadalompolitika összehangolásáért felelős miniszter - az adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben - rendeletben határozza meg)

A béren kívüli juttatások közül az internet szolgáltatás kikerül.

A többi juttatás változatlan szabályok szerint biztosítható:
- iskolakezdési támogatás címén juttatott jövedelemből gyermekenként, tanulónként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó rész;
-  a munkáltató nevére szóló számlával megvásárolt, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet formájában juttatott jövedelem;
-  az iskolarendszerű képzési költsége munkáltató által történő átvállalása révén juttatott jövedelemből a minimálbér két és félszeresét meg nem haladó rész, azzal, hogy ez a rendelkezés akkor alkalmazható, ha a képzés - akkor is, ha a költséget nem a munkáltató viseli - munkáltatói elrendelés alapján a munkakör betöltéséhez szükséges, vagy egyébként a munkáltató tevékenységével összefüggő szakmai ismeretek megszerzését, bővítését szolgálja.
- Önkéntes Egészségpénztári Munkáltatói hozzájárulás: minimálbér 30 %
- Önkéntes Nyugdíjpénztári Munkáltatói hozzájárulás: minimálbér 50 %